U papinoj zemlji: U Argentini počelo suđenje sveštenicima za zlostavljanje gluvoneme dece

0
Foto: Profimedia

U Argentini, zemlji porekla pape Franje, počelo je suđenje dvojici sveštenika i baštovanu optuženima za seksualno zlostavljanje gluvoneme dece.

Svedočenja oko dvadeset žrtava biće ključna u procesu protiv sveštenika Nikole Koradija (83) i Horasija Korbača (59) i baštovana škole Armanda Gomeza (49). Prema optužnici, decu su seksualno zlostavljali u zavodu za gluvoneme Provolo u gradu Mendozi, ispod Anda, oko 1.000 kilometara zapadno od Buenos Ajresa.

Zavod je zatvoren posle izbijanja skandala 2016. godine, a optuženi bi mogli da budu osuđeni na 50 godina zatvora, navodi Jutarnji list.

Nikola Koradi je stigao u Argentinu 1970. iz instituta Provolo u Veroni, takođe uzdrmanog poslednjih godina sličnim pedofilskim skandalom, preuzevši vođenje Provolo instituta u La Plati, na jugu zemlje, da bi 1998. bio premešten u Mendozu, gde je vodio ustanovu do novembra 2016, kada je priveden.

U sklopu te velike afere, prošle je godine Horge Bordon (50), osuđen na 10 godina zatvora pošto je priznao da je zlostavljao pet žrtava. Još se vode druga dva procesa protiv 15-orice optuženih.

Pomoćni biskup La Plate Alberto Bohatej, kojeg je u julu 2017. imenovao papa Franja, rekao je da “ne postoji dovoljno reči solidarnosti zbog užasa koji su pretrpele žrtve”. “Treba tražiti oproštaj i težiti ozdravljenju, bez mržnje”, naglasio je.