U pandemiji kovid-19 Češka smenjuje već četvrtog ministra zdravlja

0
Foto: Profimedia

(Beta) – Češka u pandemiji kovid-19 menja već četvrtog ministra zdravlja, Petra Arenbergera, koji je danas podneo ostavku nakon skandala da u svom pregledu imovine kao ministar nije priznao da ima milione evra prihoda iz kliničkih studija novih lekova, a umesto preko 60 nekretnina koje poseduje, priznao je samo dve.

“Odlazi, potvrdio mi je da podnosi ostavku. Objasnio je da je cela porodica pod pritiskom. Zameniće ga do izbora na jesen jedan od prethodnih ministara, Adam Vojteh”, kazao je danas češki premijer Andrej Babiš, a posle je i sam Arenberger na konferenciji za novinare saopštio da podnosi ostavku. 

Još prošle sedmice, kada je Babiš zatražio od ministra Arenbergera da objasni neverovatne prihode koje je kao direktor Vinohradske bolnice u Pragu imao i zašto je kliničke studije radio u svojoj privatnoj praksi, predsednik Miloš Zeman je rekao Babišu da će potvrditi smenjivanje ministra.

Petr Arenberger ugledni je lekar dermatolog, a za razliku od prethodnih ministara zdravlja od početka pandemije, funkcije ga nisu koštali sporovi sa premijerom kako se boriti sa pandemijom, ni lična arogancija, već to što se pokazalo da je krio da se neverovatno obogatio, ne samo kliničkim studijama
lekova od kojih je mogla da zaradjuje bolnica, već što je još kao zamenik direktora bolnici dao u zakup svoju nekretninu za arhiv.

Arenbergorov prethodnik Jan Blatni, koji je vodio ministarstvo u najtežim trenucima pandemije, od jeseni do kraja marta, kada je Češka vodila na svetskim crnim listama žrtava kovida-19 na milion stanovnika i do sada je preminulo preko 30.000 zaraženih virusom korona, smenjen je na pritisak predsednika Zemana jer je uporno odbijao rusku vakcinu Sputnjik V, za koju je šef države lobirao, sve dok ne dobije registraciju u EU.

Češki lekari i komentatori ocenjuju Blatnog kao najboljeg od sve četvorice ministara koje je Češka imala tokom pandemije i jedinog koji je uspevao da se koliko-toliko suprotstavi mešanju premijera u posao eidemiološkog tima i kriznog štaba.

Još kraće od Arenbergera koji je na funkciji izdržao mesec i po dana na čelu ministarstva bio je u jesen vojni lekar, epidemilog Roman Primula, koji je morao da ode nakon mesec i nedelju dana posle skandala kada su ga novinari tabloida Blesk snimili kako sam krši mere koje je naredio Česima, kreće se bez zaštitne maske i izlazi na večeru u restoran koji nije smeo da bude otvoren.

Bivši ministar zdravlja Adam Vojteh koji se ponovo vraća na funkciju, ostavku je podneo u septembru kada je po preporukama epidemiologa zbog pretećeg drugog talasa pandemije rešio da se uvede obaveza nošenja zaštitne maske i pooštre sanitarne, a premijer Andrej Babiš se lično umešao jer su se bližili regionalni izbori početkom oktobra, ali kada su statistike počele iz dana u dan da se pogoršavaju oštrije sanitarne mere morale su ipak da budu uvedene.

Premijer je rešio da reciklira ministre, vrte se u krug kao 12 apostola na starinskom satu Orloj u Pragu, prvi su komentari češke opozicije.

“To zovem recikliranje političkih leševa. Adam Vojteh je podneo ostavku jer je zbog njegove nesposobnosti krenuo drugi talas pandemije. Ne smemo da zaboravimo i preskupe javne nabavke”, poručio je na Tviteru potpredsednik opozicionih čeških demohrišćana Tomaš Zdehovski.