“U ovoj situaciji samo lud čovek odlazi na neka okupljanja. I to sada može da se politizuje, jer se dešavaju protesti. Dosta je više, ljudi, rasprave i politizovanja…”

8
(BETAPHOTO/MILAN OBRADOVIC/DS)

“Politika ne diktira koje zaštitne mere će biti predložene, to je čista glupost, projektovanje u glavi ostraćenih ljudi. Dosta je više, ljudi, rasprave i politiziranja, počnite da nosite maske jer ovaj virus je ušao u populaciju i moramo zajedno da se izborimo sa njim”, poručio je gostujući u emisiji “Probudi se” na TV Nova S član Kriznog štaba, epidemiolog dr Predrag Kon.

“Ulazimo u nepovoljnu epidemiološku situaciju, koja ima elemente i vanredne epidemiološke situacije, a posebno kada je reč o popunjenosti bolnica”, upozorio je dr Predrag Kon, a prenela Nova.rs.

Odgovarajući na konstataciju voditelja da građane najviše brine da li politika utiče na izbor zaštitnih mera protiv koronavirusa, dr Predrag Kon je rekao da na njega ne utiče politika, već ekonomija, ali i da je pitanje borbe protiv zaraze važnije od svega što se trenutno dešava u zemlji.

“Ispred svega je Srbija, zdravlje ljudi i istina o tome šta se dešava sa epidemijom”, poručio je Kon.

“Sve što kažem može da se politizuje, pa i ovo što sad govorim kod vas u studiju. Zaraza je prošla sve barijere, virus je ušao u populaciju. U takvoj situaciji samo lud čovek sada odlazi na neka slavlja, ili u velika okupljanja. I sada i to što govorim može da se politizuje, jer to ‘kači’ dešavanja – proteste koji se odvijaju u Beogradu i drugim gradovima. Nisam bitan ja, bitan je virus – moramo da pobedimo virus, imamo pravi rat”, rekao je Kon u “Probudi se”.

“Kada kažemo da su dupke pune bolnice, to kao da nikome ništa ne znači – šta je sledeći nivo? Privremena bolnica u beogradskoj Areni je napravljena i proširena, razmatra se da bude mesto ne samo za lakše nego i za srednje teške slučajeve – to zahteva tehnički brzo reagovanje. Ako počnemo po kućama da ostavljamo obolele, imaćemo nagla pogoršanja i loš ishod, što se dešavalo u drugim zemljama.

Predrag Kon je izjavio i da je “nejasno” kako se statistički podaci o epidemiji obrađuju i dodao da je tražio njihovu reviziju.

Komentarišući sumnje u tačnost statističkih podataka o epidemiji a posebno neslaganja u broju zaraženih i umrlih u Srbiji, Kon je rekao da je moguće da su u pravu i novinari BIRN-a, koji su prvi objavili da se podaci prikrivaju, ali i državni organi koji su demantovali novinarske izveštaje.

“Stvar je u tome što je nejasno kako se ti podaci obrađuju, što znači da mora da se poboljša aplikacija koja ih prikuplja ili da počnemo da ih ‘peške’ prikupljamo, kao nekada”, naveo je Kon a prenela televizija Nova S.

Kon je rekao da od rezultata već usvojenih mera – obaveze da se nose maske u zatvorenim prostorima, zabrane okupljanja više od 10 ljudi, ograničenja rada objekata u Beogradu – zavisi da li će biti razmotrene i oštrije mere, uključujući ‘lockdown’ odnosno – karantin.

“U takvoj situaciji ne mogu da razmišljam o politici”, rekao je Kon, “shvatam drugačija mišljenja, gnev, bes ali reči više nema”.

(Beta, Nova.rs)

8 KOMENTARA

  1. I Kon je prvi dan ukidanja karantina sedeo u kaficu BEZ MASKE!!! Odakle mu pravo da mudrje kad je masku za 7 meseci korone stavio na lice 2 ili 3 puta? Licemerje!!!

  2. Не знам што се колега оглашава. Реално више нема разлога за нервирање, упутства, саопштења… Просто више ништа не зависи од нас. Епидемија иде својим током као у земљама подсахарске Африке

  3. Pa kako vas samo nije sramota. Što sve ovo ne rekoste pre izbora, nego ste pobegli na odmor, da bi nam sada ovako spočitavali. Bruka jedna.

Comments are closed.