“U Njujorku ima samo petoro Srba. Viđaju se jednom godišnje na večeri”: Šta su američke novine pisale 1901. godine

0

Izgleda da na prelazu iz 19. u 20. vek nije bilo previše Srba u Njujorku i okolini. U listu „Passaic Daily News“ iz Nju Džerzija, 15. februara 1901. godine iznet je podatak da ih ima petorica! Reč je o lokalnom listu iz Pasejik Sitija u Nju Džerziju koji je izlazio u periodu od 1891. do 1929. godine. Interesantno je bilo što su od njih petorice dvojica bili među najpoznatijim naučnicima u gradu i zemlji.

Naravno da ovaj podatak treba uzeti sa rezervom, jer je iznesen više kao ilustracija malobrojnosti Srba. Ali izgleda da je istina da je bilo njih petorica koji su se redovno okupljali.

Taj tekst je zapravo bio kraći razgovor sa bankarom Lujanovićem iz Dandija, koji je bio interesantan novinama pošto je bio u dobrim odnosima sa dvojicom slavnih pronalazača – Nikolom Teslom i Mihajlom Pupinom.

Lujanović otkriva neke običaje koje su Srbi u Njujorku – rekli bismo sva petorica – imali.

“Malo je Srba u Njujorku i okolini”, rekao je Lujanović. “Samo petorica koliko mi znamo. Svake godine nas petorica se sastajemo i večeramo zajedno, obnavljajući sećanja na zemlju iz koje smo potekli. Tako sam veoma dobro upoznao obojicu sjajnih pronalazača. Mi smo praktično sami u Americi, bar što se tiče onih koji su rođeni u Srbiji. Postoji značajna kolonija, svi su vinari, u Kaliforniji, ali verovatno nema više od hiljadu Srba u SAD.”

Lujanović je Teslu opisao kao sjajnog i vrednog radnika koji skače od stola tokom večere da bi otrčao u laboratoriju i proverio nešto što mu je upravo palo na pamet.

A u ovom tekstu se navodi i nešto što se kosi sa doživljajem dvojice naučnika:

“Poreklo profesora Pupina do sada nije pominjano u izveštajima o njegovom radu i uglavnom je smatran Amerikancem. Ima američku ženu, što delom utiče na to da nije tako oduševljeni Srbin kao Tesla.”

***

Iz knjige “Profesor Majk: Život čoveka koji je promenio Ameriku, Srbiju i svet” koja se dobija na poklon uz Nedeljnik od četvrtka 17. juna.

Kako se bliži deseti rođendan Nedeljnika, odlučili smo da čitaocima ovim povodom pružimo nezapamćeni poklon od deset knjiga, biografija najuticajnijih ličnosti naše istorije, originalno pisanih za ovu ediciju.

U ovoj poklon ediciji očekuju vas novi podaci i novi pogledi na ličnosti koje su, svaka na svoj način, stvarale narativ o Srbiji.

Tajni projekat koji je spreman godinu i po dana donosi i nova istraživanja i nepoznata svedočanstva.

U narednim brojevima očekuju vas ekskluzivne knjige o Danilu Kišu, Borislavu Pekiću, Milošu Crnjanskom, Isidori Sekulić, Zoranu Đinđiću, Dobrici Ćosiću…

U jubilarnom 500. broju Nedeljnika 12. avgusta očekuje vas i poklon knjiga o Nedeljniku.

Napravite svoju istorijsku kolekciju: Knjige o ličnostima novije srpske istorije koje su nas proslavile i odredile.