U Nišu iz dana u dan sve gore: Dnevno se pregleda i 800 pacijenata

0
Foto: Profimedia

(Beta) – Epidemiološka situacija u Nišu pogoršava se iz dana u dan o čemu govori podatak da je u kovid ambulanti u Duvaništu u petak pregledano čak 800 pacijenata, rekao je danas direktor gradskog Doma zdravlja Milorad Jerkan. 

Po njegovim rečima, u kovid ambulanti se dnevno testira izmedju 100 i 150 ljudi, a pozitivan nalaz dobije izmedju 50 i 70 osoba. 

“Nadam se da ćemo se zadržati na toj brojci od 800 pacijenata u kovid ambulantama, mada gradjani za sada ne shvataju ozbiljnost situacije u kojoj se nalazimo”, rekao je Jerkan. 

Podsetio je da je u prvom talasu epidemije u kovid ambulantama niškog Doma zdravlja pregledano dnevno izmedju 300 i 500 pacijenata, a u drugom talasu izmedju 400 i 500.  

“Da bi rasteretili malo ambulantu u Duvaništu, od danas pacijente sa simptomima korona virusa pregledamo i u ambulanti u Čairu tako da je sada kapacitet naših kovid ambulanti od 1.000 do 1.500 pacijenata dnevno”, naveo je Jerkan. 

Dodao je da u Domu zdravlja rade sve specijalističke službe, a s obzirom da Niš nema sekundarni nivo zdravstvene zaštite, tu ulogu je preuzela ustanova na čijem je čelu kako bi se smanjio pritisak na Klinički centar.

“Trudimo se da odradimo najveći deo posla i da u Klinički centar šaljemo samo najteže pacijente. Proteklih dana smo na dodatni pregled iz kovid ambulante u Duvaništu slali na dodatni pregled u Klinički centar od troje do petoro pacijenata, a u petak dvanaestoro”, kazao je Jerkan. 

Naveo je da je na početku trećeg talasa najveći broj pacijenata pregledanih u kovid ambulanti imao izmedju 20 i 40 godina, a da su sada to pacijenti starosti izmedju 30 i 60 godina. 

“Tvrdnje pojedinih gradjana da oboleli sada imaju lakšu kliničku sliku nego na početku epidemije, apsolutno ne stoje. Imamo pacijente sa veoma teškom kliničkom slikom, naročito medju starijim ljudima”, izjavio je Jerkan. 

Ocenio je da predstoji teška jesen, a možda i teška zima ukoliko se gradjani ne pridržavaju mera poput nošenja maski, držanja distance i izbegavanja skupova sa velikim brojem ljudi.