U Nemačkoj je vakcinacija dece sada obavezna po zakonu

2

Nemački parlament usvojio je zakon koji predviđa obaveznu vakcinaciju školske dece protiv malih boginja.

Zakon je usvojen pre nekoliko dana većinom glasova od 459 za prema 89 protiv, sa 105 uzdržanih, a propisuje obavezno vakcinisanje sve dece u školama i vrtićima, piše Independent. Na snagu će stupiti u martu 2020.

Roditelji koji ne budu mogli da dokažu da je njihovo dete vakcinisano do 1. avgusta 2021. godine, ili oni koji odbiju vakcinaciju, biće kažnjeni novčanom kaznom u iznosu do 2.500 evra.

Nemački ministar zdravlja istakao je da je ovakva mera prinudne vakcinacije neophodna zbog sve većeg broja slučajeva obolelih od malih boginja, visoko zarazne i potencijalno smrtonosne bolesti.

On je dodao da se male boginje prečesto potcenjuju, a da je ovde reč o zaštiti najranjivijih.

Vakcinacija je obavezna i za osoblje u bolnicama, nastavnike i vaspitače, ali i one koji borave u izbegličkim skloništima.

U Nemačkoj je u toku ove godine zabeležen 501 slučaj malih boginja, a zakon je usvojen ubrzo pošto su istraživanja pokazala da su Evropljani skloniji nego bilo ko drugi na svetu da veruju u mitove koji se zasnivaju na pretpostavci da su vakcine nebezbedne ili neefikasne.

Prema podacima Svetske zdravstvene organizacije objavljenim u avgustu, u Evropi je između januara i juna ove godine zabeleženo čak 90.000 slučajeva.

2 KOMENTARA

  1. Zar ti Nemci tako za zabiju noz u ledja srpskim antivaklcinasima???
    Kakvi su, jos malo pa ce zvanicno da objave i da je Zemlja okrugla!

Comments are closed.