U Mojkovcu opozicija slavi pobedu, DPS proglasio pobedu u Petnjici dok u Cetinju ima značajan pad

0
Foto Printscreen

(Beta) – Lider Demokratskog fronta Andrija Mandić saopštio je da je Demokratska partija socijalista (DPS) izgubila vlast na danas održanim izborima u Mojkovcu, dok je DPS proglasila pobedu u Petnjici.

Demokratska partija socijalista predsednika Mila Djukanovića na Cetinju je zabeležila značajan pad na današnjim lokalnim izborima, ali je ostala pojedinačno najjača stranka sa oko 43 odsto osvojenih glasova, pokazuju prvi nezvanični stranački rezultati.

Mojkovac je bio jako uporište DPS, a vlast je vršila 16 godina.

“Došlo je do promene vlasti. Formiraćemo je sa tradicionalnim koalicionim partenerima kojima čestitamo. Čestitamo budućnost Crnoj Gori i ovom gradu. Dobićemo novog gradonačelnika. Taj novi gradonačelnik biće naš mladi političar koji je zaslužio da postane prvi čovek ovog grada. Vesko Delić je novi gradonačelnik Mojkovca”, kazao je Mandić.

Dok je Mandić govorio okupljeni su skandirali “Milo lopove”.

I lider URA Dritan Abazović je na tviteru naveo da je DPS izgubila izbore u Mojkovcu, a da je njegova stranka duplirala glasove.

“Čestitam gradjanima Mojkovca na odlučnosti da promene lokalnu vlast”, rekao je Abazović.

Gradjani, kako prenose mediji, slave uz trobojke, a grupa mladića u Mojkovcu večeras je skandirala osudjenom ratnom zločincu Ratku Mladiću.

Mladići su skandirali “Rato Mladić jedan je od nas”. Oni su istakli i zastavu Srbije.

DPS je saopštio da je ostvario pobedu u Petnjici, koja je medju najmanjim crnogorskim opštinama.

Prema prvim preliminarnim, nezvaničnim rezultatima na lokalnim izborima na Cetinju DPS je osvojio 14 mandata.

Socijademokratska partija je osvojila osam mandata, URA četiri, a Demokrate i Stara Garda po tri mandata.

Jedan mandat osvojila je koalicija SD-LP.

Nosilac liste DPS-a na Cetinju Miloš Ražnatović rekao je da je ta partija ostala najjači politički subjekt i istakao da će imati pad u odnosu na očekivanja ali da će biti okosnica vlasti.

Izbori u tri crnogorske opštine – Cetinju, Mojkovcu i Petnjici održani se bez prisustva domaćih posmatrača iz nevladinog sektora, jer nisu dobili akreditacije.

Kako je saopšteno iz Centra za demokratsku tranziciju (CDT), koji od 2000. godine prati izbore u Crnoj Gori, iz Državne izborne komisije (DIK) su im kazali da zbog činjenice da još nije izabran predsednik DIK-a, oni ne mogu da odlučuju o zahtevu za praćenje izbora.

Biračka mesta za lokalne izbore na Cetinju, Mojkovcu i Petnjici, na kojima pravo glasa ima 26,8 hiljada gradjana zatvorena su u 20 sati.

Cetinje i Mojkovac su jaka uporišta Demokratske partije socijalista (DPS) Mila Djukanovića a Petnjica je najmladja i medju najmanjim opštinama u Crnoj Gori.

U sve tri opštine na poslednjim izborima je pobedila DPS koja je na prošlogodišnjim parlamentarnim izborima izgubila vlast na državnom nivou.

Policija se nije oglasila povodom medijskih navoda, da su njeni pripadnici priveli više Mojkovčana zbog navodne “kupovine ličnih karata”, kao i nekoliko aktivista Demokratskog fronta (DF) koji su navodno pretili i vredjali aktiviste DPS ispred izbornog štaba te stranke.

U Mojkovcu, prvi put na izbore izlazi lista grupe gradjana pod nazivom “Ne damo Mojkovac” bliska premijeru Zdravku Krivokapiću.