“U meni nema ni trunke rasizma”

0
Foto: Tanjug-AP

Američki predsednik Donald Tramp izjavio je da nije rasista, ali njegove poruke na Tviteru u kojima napada četiri demokratske poslanice Kongresa, izazvale su negodovanje i kod njegovih republikanaca, koji se još nisu izjasnili o tom pitanju.

“Te poruke nisu bile rasističke. U meni nema ni trunke rasizma”, naveo je Tramp pozivajući republikanske poslanike da ne padnu “u zamku” demokratskih protivnika.

Predstavničkom domu Kongresa je predložen tekst na glasanje u kojem se osuđuju Trampovi ispadi.

Američki predsednik ponovo je juče žestoko verbalno napao četiri demokratske poslanice u Kongresu optužujući ih da “vole neprijatelje” Amerike i poručio im da mogu da napuste SAD ako nisu srećne u toj zemlji.

“Ta grupa od četiri osobe se stalno žali”, rekao je Tramp u Beloj kući aludirajući na poslanice, Aleksandriju Okazio-Kortez iz Njujorka, Ilhanu Omara iz Minesote, Rašidu Tlaib iz Mičigena i Ajanu Presli iz Masačusetsa.

“Te osobe mrze našu zemlju. One šire žestoku mržnju. Ako niste ovde srećne, možete da idete”, dodao je Tramp.

Američki predsednik je pre dva dana rekao da te poslanice “mogu da se vrate odakle su došle”, čime je izazvao kritike lidera demokrata koji su ga označili kao rasistu i ksenofoba.

Aleksandrija Okazio-Kortez je poreklom iz Portorika, Ilhana Omar je došla u SAD kao izbeglica iz Somalije, dok je Rašida Tlaib prva Amerikanka palestinskog porekla koja je ušla u Kongres. Ajana Presli je prva tamnoputa Amerikanka koja je izrabrana da predstavlja Masačusets u Kongresu.