U Las Vegasu 64. dodela nagrada Gremi: Ko su favoriti?

0
(Beta/AP Photo)

(Beta-AFP) – U Las Vegasu kasno večeras biće održana 64. dodela američke muzičke nagrade Gremi (Grammy) na kojoj je ove godine favorit Džon Batist (Jon Batiste) sa najvećim brojem nominacija, ukupno 11.

Džastin Biber (Justin Bieber), američka reperka Dodža Ket (Doja Cat) i Gabrijela Vilson (Gabriella Wilson) poznata pod umetničkim imenom H.E.R. imaju po osam nominacija, a Bili Ajliš (Billie Eilish) sedam.

Ceremonija je prvobitno bila zakazana za 31. januar, ali je odložena zbog pojave omikron soja korona virusa. Ceremoniju će kao i prošle godine voditi humorista Trevor Noa (Noah).

Dodela muzičkih nagrada počinje u 19.00 po lokalnom vremenu, što je oko 4.00 po evropskom.

Nagrada Gremi, ustanovljena 1959. godine, godišnja je nagrada za izuzetne doprinose u muzici i diskografiji, koju dodjeljuje američka Akademija za diskografsku umetnost i nauku (NARAS).

Ceremonija će biti održana dok se još nisu slegli utisci incidenta koji se dogodio 27. marta na dodeli Oskara, nagrada američke Akademije filmskih umetnosti i nauka.

Glumac Vil Smit (Will Smith) se na ceremoniji popeo na binu i pred svima ošamario komičara Krisa Roka (Chris Rock) koji se našalio na račun obrijane glave Vilove supruge Džejd Pinket Smit (Jade Pinkett), koja pati od alopecije.

Smit se potom izvinio dok je primao Oskara za najboljeg glumca, a kasnije je rekao da se povlači sa mesta člana Akademije. Incident je izazvao reakcije u američkoj javnosti i u svetu američke kinematografije.