U Kolumbiji otkriveni novi, istorijski značajni ostaci potonulih brodova: “Posao tek sada počinje”

0
EPA-EFE/RICARDO MALDONADO ROZO

Kolumbijski mornarički oficiri, koji su nadgledali mesto brodoloma galije San Hoze, otkrili su još dva davno potonula broda u neposrednoj blizini, izjavio je u ponedeljak kolumbijski predsednik Ivan Duke.  

Galija San Hoze, za koju istoričari veruju da je prenosila blago koje bi u današnje doba bilo vredno milijarde dolara, potonula je 1708. godine u blizini kolumbijskog lučkog grada Kartagene.

Oko potencijanog vađenja potonulog broda već se decenijama vode sudski sporovi, prenosi N1.

Podmornicom na daljinsko upravljanje, koja je zaronila na 900 metara dubine, otkrivene su novi snimci potonule galije, izjavili su Duke i mornarički oficiri u video poruci.

Podmornica je otkrila još dva potonula broda u neposrednoj blizini – kolonijalni brod i škunu, za koje se veruje da su iz istog istorijskog razdoblja, kolumbijskog rata za nezavisnost od Španije, pre otprilike 200 godina.

“Sad imamo i dva nova otkrića u istom području, koja predstavljaju nove prilike za arheološka istraživanja. Tako da posao tek počinje”, izjavio je admiral Gabrijel Perez.

Novi snimci sa San Hozea dali su do sada najbolji uvid u blago koje je ova galija prevozila. Snimljene su zlatne poluge, zlatnici, topovi izrađeni u Sevilji 1655. godine, kao i netaknutno porculansko posuđe.

“Zamisao je da sve to prikupimo i stvorimo održivi finansijski mehanizam za buduća istraživanja. Na taj način ćemo zaštititi blago, nasleđe galije San Hoze”, izjavio je predsednik Ivan Duke.