U Kninu je jutros, u prisustvu hrvatskog državnog vrha na čelu s predsednikom Zoranom Milanovićem, počela centralna manifestacija obeležavanja Dana pobede i domovinske zahvalnosti, Dana hrvatskih branitelja i 25. godišnjice vojno-policijske akcije Oluja.

Svečanosti prisustvuju svi članovi hrvatske vlade, a prvi put i visoki predstavnik srpske nacionalne manjine, potpredsednik vlade iz redova Samostalne demokratske srpske stranke (SDSS) Boris Milošević, što je u Zagrebu ocenjeno kao „snažna i važna poruka pomirenja“ u odnosima Hrvata i srpske manjine, ali i Hrvatske i Srbije.

U vreme mandata predsednika Ive Josipovića, na manifestaciji povodom godišnjice Oluje u Kninu je 2012. bio predsednik Srpskog demokratskog foruma, Veljko Džakula, ali on nije bio izabrani politički predstavnik Srba.

Program je počeo zvonjavom crkvenih zvona, kojom se simbolično obeležava ulazak Hrvatske vojske u Knin tokom opreracije Oluja, a na kninskoj tvrđavi podignuta je hrvatska zastava.

Zbog epidemioloških mera na Tvrđavi su prisutni samo učesnici programa, dok se državni vrh i ostale zvanice nalaze na kninskom trgu odakle su putem video bima pratili podizanje zastave. Potom je ispaljeno 25 počasnih plotuna i pročitana su imena poginulih i nestalih učesnika operacije. 

Zastavu na tvrđavi podigli su pripadnici Druge, Četvrte i Sedme gardijske brigade koji su je na istom mestu podigli i 1995. godine.

Na kninskom trgu obratili su se predsednike Hrvatske Zoran Milanović, premijer Andrej Plenković, predsednik Sabora Gordan Jandroković i predstavnik hrvatskih branitelja, penzionisani general Ante Gotovine.

Plenković je izrazio izrazio žaljenje prema svim civilnim žrtvama rata u Hrvatskoj, i Srba i Hrvata.

„Kao zemlja koja je pobedila u nametnom ratu žalimo zbog svih stradalih, žalimo zbog svih civila ne samo Hrvata, nego i Srba, kao i drugih“, rekao je Plenković u govoru na svečanosti povodom 25. godišnjice Oluje, koji se slavi i kao Dan pobede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja.

On je naglasio da je Oluja bila pravno legitimna, vojno neizbežna i politički neophodna u ratu koji je nametnuo velikosrpski režim Slobodana Miloševića.

„Žalimo i za žrtvama ratnih zločina počinjenih s hrvatske strane, svaki takav čin je bolan, ružan ožiljak na pravednom licu Domovinskom ratu“, rekao je premijer.

Plenković je rekao da pijetet prema svim žrtvama očekuje i od hrvatskog društva, posebno predstavnika Srba, koji treba jasno da osude zločine nad Hrvatima.

On je ocenio da je važno da hrvatski Srbi u Oluji ne vide samo egzodus svog naroda, već i završetak rata. 

Gotovina pominjao sećanje na žrtve. Mislio je na svoje saborce…

„Četvrt veka je prošlo od operacije Oluja koja je odredila budućnost naše domovine, početak kraja rata i uspostavljanje mira na ovim prostorima. Čast mi je što vam se obraćam. Ono, za naš narod sudbonosno vreme, zauvek nas je povezalo. Hrabrost, požrtvovnost i upornost bile su ključne odlike da u ono vreme gradimo hrvatsku vojsku i stvaramo pretpostavke za trajni mir. Žrtve su u kolektivnom sećanju hrvatskog naroda, a sa setom i tugom sećamo se naših poginulih saboraca. Pripadnici oružanih snaga: hvala vam i čestitam vam Dan domovinske zahvalnosti“, rekao je Gotovina.

„Kroz naučene lekcije iz naše burne istorije smo jači i bolji ljudi, spremni promišljati za danas i bolje sutra. Strahote rata i godine patnji ugrađeni su u temelje hrvatske državnosti. Hrvatska se gradi u savremenu demokratiju. Država u kojoj svi njeni ljudi, bez obzira na različitosti, uživaju jednaka prava i jednake obaveze. Uz odgovornost svih nas zna ćemo da odgovorimo na sve izazove. Na tom putu želim nam puno uspeha, i uz Božju pomoć“, dodao je Gotovina.

Boris Milošević dobio aplauz u Kninu: „Neka se spirala mržnje prekine, moj dolazak je zalog za budućnost“

Potpredsednik Vlade Hrvatske iz SDSS-a Boris Milošević izjavio je da svojim prisustvom na svečanosti koju Hrvatska organizuje u Kninu povodom Dana pobede smatra „zalogom za budućnost“, prenosi N1.

Hrvatska slavi Dan pobede i domovinske zahvalnosti, Dan hrvatskih branitelja i 25. godišnjicu operacije „Oluja“. Svečanost se održava u Kninu u prisustvu državnog vrha.

Potpredsednik Vlade Hrvatske iz SDSS-a Boris Milošević učestvovao je na svečanosti, što je izazvalo različite reakcije u Zagrebu i Beogradu.

„Neka se prekine spirala mržnje kako se strahote rata nikad ne bi ponovile. Treba poštovati sve žrtve bez obzira na nacionalnost. I Srbi iz Hrvatske su imali svoje žrtve i to treba poštovati. Emocije su još sveže, a svoj dolazak smatram zalogom za budućnost“, poručio je potpredsednik Vlade Boris Milošević u izjavi novinarima.

Čuo sam poruke mira i pomirenja i smatram da je ovo prvi korak, naglasio je.

Milanović: „Bilo je grešaka u ratu, to je velika lekcija za nas u ljudskom smislu“

Milanović je u Kninu izjavio da je „Hrvatska vojska izvojevala pobedu u Domovinskom ratu devedesetih godina, ali da je bilo i grešaka koje će, kaže, služiti kao lekcija“. On je pozdravio dolazak potpredsednik Vlade Hrvatske iz SDSS-a Borisa Miloševića u Knin, prenosi N1.

Predsednik Hrvatske Zoran Milanović u Kninu je svim hrvatskim građanima čestitao Dan pobede i domovinske zahvalnosti, kao i Dan hrvatskih branitelja.

„Čast mi je, ovo nije fraza, i posebna prilika govoriti na 25. godišnjici velike pobede. To je dugo razdoblje u životu čoveka. Deca tad rođena danas su formirana. U 25 godina odnosi među državama i u svetu se menjaju. U ovih 25 godina odmakli smo daleko i nismo isto društvo kao onda. O tome dobro govori i govor predsednika Vlade koji toplo pozdravljam i verujem da će se pretočiti u stvarnost, život i kulturu srca koje će nas obeležavati kao naciju“, rekao je Milanović.

Pripadnici HOS nisu pušteni na Kninski trg 

Nekoliko stotina pripadnika bivše paravojne jedinice „Hrvatske odbrambene snage“ (HOS) i drugih ratnih jedinica, medju kojima je bilo i onih u majicama s natpisom „Za dom spremni“ koji su i uzvikivali taj ustaški pozdrav, policija danas nije pustila da prisustvuju svečanosti povodom 25. godišnjice Oluje na gradskom trgu u Kininu.

Portparolka Policijske uprave šibensko-kninske Marica Kosor izjavila je za agenciju Hina da je nekoliko stotina pripadnika HOS-a i drugih braniteljskih udruženja kojima policija nije dopustila dolazak na Trg dr. Ante Starčevića, sve vreme trajanja programa pevalo, nezadovoljni što ne mogu ući na trg.

„U par navrata čuo se i pozdrav ‘Za dom spremni’, a nekolicina njih nosi majice neprimerenog sadržaja“, rekla je Kosor.

Kosor je dodala da oni nisu pušteni na trg dok je trajao program jer nisu imali akreditacije, a prostor gde se održava program zbog epidemioloških mera prima oko 600 ljudi.

Predsednik Hrvatske sinoć je u Kninu odlikovao više hrvatskih ratnih zapovednika i poručio da su ratovi gotovi i da ih je Hrvatska za jedno dugo razdoblje dobila.

(Beta, Večernji list, N1)

https://www.nstore.rs/product/godisnja-pretplata-na-magazin-nedeljnik/

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.