Temperature u Kataru – jednom od najtoplijih mesta na Zemlji – toliko su porasle da su vlasti postavile klimatizaciju na otvorenom, uključujući ulice i pijace.

Zemlja, u kojoj letnje temperature dosežu i do 46 stepeni Celzijusa, već je započela uvođenje klimatizacije na fudbalske stadione u okviru priprema za Svetsko prvenstvo 2022. godine – čije održavanje je pomereno na decembar zbog ekstremnih vrućina.

Ogromni rashladni uređaji su takođe postavljeni duž trotoara, pa čak i u otvorenim tržnim centrima, kako bi se omogućilo normalno funkcionisanje tokom dana, prenosi RTS.

Međutim, ovo rashlađivanje otvorenog prostora dodatno doprinosi ubrzanju začaranog kruga, jer električna energija kojom se napajaju ovi uređaji dobija se od fosilnih goriva, koji pak u atmosferu izbacuju još više ugljen-dioksida, koji izaziva klimatske promene i globalno otopljavanje.

Katar je inače, zemlja koja emituje najviše gasova koji izazivaju efekat staklene bašte po glavi stanovnika. Prema podacima Svetske banke, skoro tri puta više od Amerike i gotovo šest puta više od Kine. Pored toga, oko 60 odsto ukupne električne energije Katar koristi za hlađenje. Istovremeno, klimatizacija čini manje od 10 odsto potrošnje električne energije u Kini ili Indiji.

„Ako isključite klima uređaje, biće nepodnošljivo. Ne možete efikasno funkcionisati“, kaže Jusef al-Hor, osnivač Zalivske organizacije za istraživanje i razvoj, za Vašington post.

U brzorastućim urbanim oblastima širom Bliskog Istoka, neki predviđaju da bi gradovi mogli postati nenastanjivi, navodi Muhamed Ajub, viši direktor istraživanja na katarskom Institutu za istraživanje životne sredine i energije.

„Govorimo o povećanju od četiri do šest stepeni Celzijusa u području koje već ima visoke temperature“, dodaje Ajub.

Temperature u Kataru su već porasle za više od dva stepena Celzijusa u odnosu na predindustrijska vremena, što je po međunarodnim standardima maksimum da ne bi došlo do katastrofalnih posledica.

To se, kako tvrde naučnici, dešava zbog prirode klimatskih promena koje se ne odražavaju podjednako na sve regione, kao i zbog nagle izgradnje koja dodatno utiče na klimu u glavnom gradu, Dohi.

Temperature tokom noći u letnjim mesecima retko kada padaju ispod 32 stepena Celzijusa. U toplotnom talasu koji je zahvatio Katar jula 2010. godine, temperature su dostizale nivo od 50,4 stepena Celzijusa.

Nemačka televizija je izveštavala o stotinama navodnih smrtnih slučajeva među stranim radnicima u Kataru poslednjih godina, što je podstaklo nova ograničenja rada na otvorenom.

Prošlog meseca, kada je Doha bila domaćin Svetskog prvenstva u atletici, maratonska trka za žene je održana u ponoć, a na punktovima su deljeni sunđeri natopljeni u ledenu vodu. Osoblja za pružanje prve pomoći bilo je više nego učesnica trke, a neke takmičarke su morali da odvode u invalidskim kolicima.

Klimatolog Zeke Hausfater napominje da je Katar jedno od područja koje se, pored Arktika,  najbrže zagreva. Na osnovu ovih promena ostatak sveta može da vidi šta ga očekuje ukoliko ne preduzme akcije za smanjenje emisije gasova sa efektom staklene bašte, naglašava Hausfat.

U sklopu priprema za Svetsko fudbalsko prvenstvo, na novom otvorenom stadionu „Al Džanub“ ugrađene su rešetke ispod 40.000 sedišta koje izbacuju hladan vazduh. Pošto hladan vazduh pada na tlo, ovo će ujedno hladiti i teren. Uz to, igrače će dodatno rashlađivati veliki ventilatori.

Ostavite komentar

Your email address will not be published. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.