U Južnoj Africi više od pola miliona zaraženih, a na čitavom kontinentu manje od milion

0
Foto: Profimedia

Južna Afrika ima više od pola miliona potvrdjenih slučajeva Covida 19, saopštilo je sinoć ministarstvo zdravlja te zemlje, dok je na području cele Afrike zaraženo gotovo milion osoba.

“Južna Afrika danas je prešla granicu od pola miliona zaraženih sa ukupnno 503.290 potvrdjenih slučajeva Kovida-19”, rekao je ministar zdravlja Zveli Mkize, u dnevnom saopštenju.

Više od trećine slučajeva zabeležena je u provinciji Gauteng gde se nalaze Johanesburg i Pretorija, ekonomski i administrativni centri zemlje.

Ministar je dodao da, iako je Južna Afrika peta zemlja na svetu po broju zaraženih, ona je tek na 36. mestu po broju umrlih proporcionalno prema broju stanovnika. Stopa smrtnosti je niska, 1,6 odsto, prema ministarstvu zdravlja.

Južna Afrika je peta zemlja na svetu najteže pogdjena pandemijom prema broju potvrdjenih slučajeva. Ona sama registrovala je više nego polovinu slučajeva za ceo afrički kontinent.

Broj umrlih prešao je 8.150 ali stručnjaci smatraju da je mnogo viši nego što je prijavljeno zasnivajući mišljenje na tome da je ta zemlja zabeležila gotovo 60 odsto više prirodnih smrtnih slučajeva u poslednjim nedeljama.

Prema zvaničnim projekcijama do kraja godine od korona virusa moglo bi da umre izmedju 40.000 i 50.000 ljudi.

Južna Afrika je krajem marta uvela gotovo najstrože mere na svetu i zatim ih je ublažila. Zbog novog rasta zaraze škole su ponovo zatvorene na mesec dana i uveden je noćni policijski čas. 

Pandemija Kovida 19 koja je u prvo vreme išla sporije u Africi nego u drugim regionima sveta, sada se ubrzava na tom kontinentu gde su sistemi za javno zdravlje siromašni, što izaziva zabrinutost u Svetskoj zdravstvenoj organizaciji.

(Beta)