“U junu nam je bio pakao. Sad vidimo da uvek ima teže. U životu nisam radio sa težim pacijentima…”

0
screenshot/rts

Beograd rekordne brojeve pozitivnih slučajeva na koronavirus, a sa svih strana stižu upozorenja da se bolnički kapaciteti ubrzano pune. Između ostalog i Kliničko-bolnički centar “Dragiša Mišović” ponovo je poptuno u kovid režimu.

Načelnik Klinike za reanimaciju i anesteziologiju KBC “Dragiša Mišović”, dr Predrag Stevanović rekao je juče za RTS da “niko nije mogao da očekuje da će ovaj talas epidemije biti ovoliko teži od prethodnog”.

“Ovih dana se samo potvrdilo da uvek ima teže”, ističe Stevanović.

Stevanović kaže da se trenutno u tom kliničko-bolničkom centru leče 302 pacijenta, od toga 14 dece, 10 majki i jedna porodilja.

“Od juče, od kada smo ušli u punom kapacitetu u kovid režim, primili smo 118 pacijenata, uspeli smo samo sedam da otpustimo”, dodaje Stevanović.

Ukazao je da je u ovom talasu karakteristično da su to sada dosta teški pacijenti. “Mi trenutno imamo 57 pacijenata u jedinici intenzivnog lečenja, od toga 33 na mašini za disanje. Nisu svi intubirani, ima ih na invazivnom i neinvazivnom obliku ventilacije, ali to samo govori koliko je teških pacijenata primljeno u KBC ‘Dragiša Mišović'”, ističe Stevanović.

Kada je reč o starosnoj strikturi, navodi da su više primali starije pacijente, ali da to ne znači da nema i mlađih.

“Drugi talas, u junu, nama je bio pakao. Nisam mogao da zamislim da može nešto da bude teže. Ovih dana se samo potvrdilo da uvek ima teže i sada smo imali jedan strašan pritisak pacijenata i zato su se i ove bolnice prebacile u kovid režim. Jednostavno, ima ih jako puno i čujete stalno sirene kola Hitne pomoći”, naglašava doktor.

“Da li treba išta reći kada primite 118 pacijenata za jedan dan u bolnicu, jasno vam je onda koliko je to teško”, dodaje Stevanović.

Navodi da o kovidu 19 toliko znamo da pacijenti koji nemaju značajne simptome mogu da se leče kod kuće, ali da oni moraju da se jave u kovid ambulante. “Moraju biti registrovani, moraju se kontrolisati njihovi kontakti, jer su oni prenosioci i oni mogu da nam otežaju posao”, kaže Stevanović.

Ukazao je da u bolnicama ima mesta za teže pacijente koji uglavnom imaju jednostranu ili obostranu pneumoniju. “Da bi bilo manje tih pacijenata, moraju otići svi sa suspektnim simptomima i javiti se u kovid ambulantu”, naglašava doktor.

Mnogi ljudi se plaši koronavirusa i toga da ne završe na respiratoru, a doktor kaže da to jeste jako opasno, jer to znači da oni imaju jako tešku formu bolesti.

“Osam meseci radimo koronu i kao kovid centar i svi su lekari i sestre angažovani, ali anesteziolozi su neverovatno opterećeni, nas nema mnogo i svi su u pogonu. Radimo sa jako teškim pacijentima u najtežim uslovima gde je najveći potencijal da se zarazite i prenesete to svojim porodicama”, poručuje Stevanović.

Zbog toga je, kako kaže, važno da se svi pridržavamo mera da bismo zaštitili sebe i svoje bližnje, da bi bilo manje onih koji završavaju na respiratoru i kako bi olakšali posao i anesteziolozima.

“Taj posao je toliko težak da verujte u svojih 35 godina ja nisam radio sa težim pacijentima”, kaže Stevanović.

“Mi o kovidu već znamo dosta, u celom svetu se zna dosta, ali nas on još iznenađuje i vi možete imati pacijenta koji je sasvim dobar i on za pet minuta krene u progresiju bolesti”, zaključuje Stevanović.