U julu bi mogla da počne i poslednja faza ispitivanja vakcine na ljudima: Javili su se prvi dobrovoljci…

0
Foto: Profimedia

Biotehnološka kompanija Moderna je objavila da je upisala prve dobrovoljce za drugu fazu kliničkog ispitivanja svoje vakcine “mRNA-1273” protiv koronavirusa, prenosi Jutarnji list.

Tako je ova kompanija korak bliže potencijalnoj i prvoj vakcini protiv koronavirusa. Naime, rezultati prve faze koji su objavljeni 18. maja su potvrdili da sada može početi i druga faza testiranja.

Moderna planira da u studiju uključi 600 dobrovoljaca, a polovinu učesnika će činiti osobe mlađe od 55 godina. Na osnovu ispitivanja prve faze, Moderna planira testirati dve doze leka, koje će potom upoređivati sa placebom. Svaki učesnik u testiranju će dobiti početnu dozu vakcine i stimulans za povećanje proizvodnje antitela.

Kliničko ispitivanje druge faze bi trebalo da traje kraće od prve faze koja je trajala oko dva meseca i u kojoj je učestvovalo 45 dobrovoljaca. Razlog kraćeg trajanja ove faze ispitivanja u kompaniji obrazlažu činjenicom da se sada svima odmah može dati početna doza vakcine, a odmah nakon toga i druga doza. U prvoj fazi testiranja su nakon prve doze najpre prikupljani podaci o sigurnosti vakcine, pa je teko onda upotrebljena i druga doza.

Takođe, u drugoj fazi ima značajno više učesnika, ali u kompaniji smatraju da neće biti problema i poteškoća da pronađu 600 ljudi koji su zainteresovani da učestvuju u testiranju.

Moderna planira i početak treće faze kliničkog ispitivanja već u julu. U trećoj fazi će učestvovati više hiljada dobrovoljaca, kako bi prikupili dovoljno podataka o sigurnosti i delotvornosti vakcine. To je ujedno i poslednja faza kliničkih ispitivanja, nakon čega bi regulatorni organi, ako sve bude u redu, odobrili široku upotrebu vakcine po ubrzanom postupku.

U tom slučaju, najveći problem će biti kapaciteti proizvodnje vakcine. Prema procenama stručnjaka, godišnje bi trebalo proizoditi oko tri milijarde doze vakcine protiv koronavirusa.