U Italji uvode testove “Uradi sam”: Biće dostupni za tri evra i laki za upotrebu…

0
Foto: Profimedia

U severnom italijanskom regionu Veneto pokrenuto je ispitivanje testa “Uradi sam” koji pokazuje eventualnu pozitivnost na kovid 19. Кada bude dostupan u apotekama, to će dati mogućnost građanima da za tri evra kod kuće provere jesu li pozitivni na virus.

Neće biti potrebno odlaziti kod lekara, što će svakako olakšati i umanjiti ogroman pritisak na bolnice. Predsednik regiona Luka Zaja na konferenciji za novinare izjavio je da uskoro stiže 5.000 testova.

“Uradi sam” testovi na koronavirus čiji zadatak će biti da traže površne proteine koji su karakteristični za virus, sadrže bris koji liči na štapić za čišćenje ušiju i koji se stavlja u nozdrve i potrebno ga je okrenuti pet puta.

Nakon toga ih je potrebno staviti u posebne posude opremljene reagensima koji će pokazati da li je ishod pozitivan ili negativan.

Dve crte znači da ste pozitivni, jedna da niste.

Nakon rezultata potrebno je da se preko mobilnog telefona aktivira aplikacija “Zero kovid Veneto” (koja je već dobila dozvolu od regionalnog saveta što se privatnosti tiče) putem koje se registruju pozitivne osobe, što se odmah komunicira zdravstvenim autoritetima.