U Italiju stiglo više od 800 migranata spašenih na Sredozemnom moru

0
(Beta/Flavio Gasperini/SOS Mediterranee

(Beta-AP) – Više od 800 migranata spašenih iz nebezbednih čamaca na Sredozemnom moru stiglo je danas u italijanske luke.

U dve luke na ostrvu Sicilija uplovili su brod humanitarne organizacije “SOS Mediterani”, sa 236 migranata spasenih iz čamaca krijumčara ljudi, i brodovi obalske straže i granične policije Italije sa 532 osobe.

Humanitarna grupa je saopštila da je njen brod “Oušn vajking” pre četiri dana iz dva gumena čamca pokupio migrante, među kojima je 119 dece bez pratnje.

Neki od spasenih migranata rekli su da su ih krijumčari iz Libije tukli i primoravali da uđu u nepouzdane gumene čamce uprkos visokim talasima, navela je grupa “SOS Mediterani”.

Na italijansko ostrvo Lampeduza, koje je bliže Africi nego kopnu Italije, noćas su stigli migranti iz četiri čamca koje su spasili pripadnici obalske straže.

Brod italijanske mornarice spasio je još 49 migranata, javila je državna televizija.

U centralnom delu Sredozemnog mora danas se nalazi još jedan brod humanitarne grupe Si-voč, sa 308 osoba spasenih u četiri odvojene operacije iz čamaca krijumčara ljudi. Ta grupa je dozvolu za iskrcavanje tražila od Italije i Malte.

Humanitarne grupe pozivaju članice EU da ponovo počnu da šalju vojne brodove u misije spasavanja na Sredozemlju. Obimne operacije spasavanja na moru severno od Libije okončane su nakon što su brodovi obalske straže, mornarice i granične policije dovezli stotine hiljada migranata u Italiju.

Prema podacima Unicefa, najmanje 350 ljudi, među kojima su žene i deca, udavilo se ili je nestalo na Sredozemnom moru od januara.

U Italiju je, prema policijskim podacima, od početka godine do juče stiglo 9.000 migranata preko mora.