U Italiji za 24 sata preminulo 368 ljudi, u Španiji 2.000 novoobolelih, Nemačka zatvara granice, Češka ide u karantin…

0
Foto: Profimedia

U odnosu na juče, u Italiji je umrlo 368 ljudi više tako da se broj preminulih popeo na 1.809.

Trenutno je 20.603 aktivnih slučajeva koronavirusa, što je 2.853 više nego juče. Ukupno 27.747 zaraženih među kojima su preminuli, ali i oni koji su se oporavili.

Oporavilo se 2.335 ljudi, 369 više nego juče, preneo je Večernji list.

Broj umrlih od koronavirusa u Španiji povećan je za 105 osoba u odnosu na juče, a registrovano je oko 2.000 novoobolelih, saopštile su vlasti te zemlje.

U Španiji, evropskoj zemlji koja je najviše pogođenja pandemijom korona virusa posle Italije, zaraza je do sada potvrđena kod 7.753 osobe, od kojih je 288 umrlo.

Cela Španija, koja ima 46 miliona stanovnika, od juče je u gotovo potpunoj izolaciji, što je pokušaj da se spreči širenje zaraze.

Nemačka zbog sprečavanja širenja koronavirusa od ponedjeljka zatvara granice prema Austriji, Švajcarskoj i Francuskoj, javljaju nemački mediji. To su se dogovorili su nemačka kancelarka Angela Merkel, ministri zdravlja i unutrašnjih poslova i premijeri nemačkih saveznih zemalja koje se graniče s tim susednim državama.

Austrija sledi primer Italije i zatvara sve radnje, barove restorane, piše Republika, a BBC prenosi da će u Austriji biti ograničana okupljanja građana na do pet osoba, a ta mera uvodi se u ponedeljak.

Češka ide u karantin, a u Rumuniji se očekuje proglašenje vanrednog stanja. Ta zemlja već je zatvorila granice, a mogla bii da uvede karantin na teritoriji cele zemlje.

Slovačka je takođe zatvorila granice.

U Francuskoj je ministar obrazovanja upozorio da će epidemija „verovatno“ pogoditi polovinu stanovništva.

Španija je juče već uvela zabranu kretanja i zatvaranje svih radnji sem apoteka i prodavnica hrane, posle naglog skoka broja obolelih.

Do sada je koronavirusom u svetu zaraženo je više od 162.000 ljudi, a preko 6.000 je umrlo.