U Iranu rekordan broj preminulih od koronavirusa: Nacionalna valuta pala na najniži nivo

0
(Beta/AP Photo/Ebrahim Noroozi)

(Beta) – Iran je objavio dnevni rekord preminulih od koronavirusa – 251, istog dana kada su lokalni mediji preneli da su dva visoka zvaničnika zaražena i da je nacionalna valuta pala na najniži nivo ikada.

Portparolka Ministarstva zdravlja Sima Sadat Lari rekla je ukupno preminulo 28.544 osoba od posledica koronavirusa, što Iran čini najteže pogođenom zemljom na Bliskom istoku.

U poslednja poslednja 24 sata potvrđena su još 3.822 nova slučaja, čime je ukupan broj zaraženih porastao na 500.075. Skoro 4.500 pacijenata je u kritičnom stanju.

Među nedavno zaraženima je i šef iranske Organizacije za atomsku energiju, Ali Akbar Salehi (AEOI), prenela je novinska agencija Tasnim. 

On je testiran je pozitivno na virus prošle nedelje i od tada je u samoizolaciji, ali zdravstveno stanje mu je dobro, navela je agencija. 

Salehi je drugi zamenik iranskog predsednika Hasana Rohanija koji se zarazio koronavirusom, jer u juče potvrđeno da je zaražen i Mohamad Bagher Nobakh, zadužen za budžet i planiranje.

Iran se u početku dobro borio sa širenjem koronavirusa, ali je u junu broj zaraženih ponovo počeo da raste. Vlada se u velikoj meri opirala uvođenju  zaključavanja širokog obima u uslovima popustale ekonomije zbog američkih ekonomskih sankcija koje Iranu zapravo zabranjuju prodaju nafte na međunarodnom tržištu.

Menjačnice u Teheranu prodaju danas američki dolar za 315.000 rijala, u poređenju sa 32.000 rijala za dolar u vreme iranskog nuklearnog sporazuma sa svetskim silama 2015. godine.

Salehi u međunarodnim krugovima važi kao jedan od ključnih iranskih pregovarača koji su učestvovali u nuklearnim pregovorima. Sporazum je smanjio iranske nuklearne aktivnosti u zamenu za ublažavanje sankcija, ali je predsednik Donald Tramp jednostrano povukao Sjedinjene Države iz sporazuma 2018. godine i ponovo uveo ekonomske sankcije Iranu.

Iranska valuta je naglo pala danas posle odluke Trampove administracije da stavi na crnu listu 18 iranskih banaka koje su do sada uglavnom izbegavale ponovo nametnute sankcije.