(Beta) – Iranski opoziconi novinar Ruholah Zam, koji je jedno vreme bio u egzilu u Francuskoj, pogubljen je jutros pošto je potvrđena njegova smrtna presuda zbog uloge u talasu protesta u jesen 2017-2018, javila je iranska državna televizija.

„Kontrarevolucionar“ Zam, 47, obešen je jutros nekoliko dana od kada je Vrhovni sud potvrdio njegovu kaznu zbog „ozbiljnosti zločina“ počinjenih protiv Islamske Republike Iran, navela je televizija, prenosi Frans pres.

Prvostepeni sud mu je u junu izrekao smrtnu kaznu, navodeći da je osudjen za „korupciju na zemlji“, optužba koja se često koristi u slučajevima koji uključuju špijunažu i pokušaje zbacivanja iranske vlade, prenosi AP.

Zamov vebsajt AmadNews i kanal koji je osnovao na popularnoj aplikaciji za poruke Telegram širio je u vreme protesta u Iranu 2017-2018 neprijatne informacije o zvaničnicima kojim se direktno suprotstavljalo iranskoj šiitskoj teokratiji.

Zam je živeo nekoliko godina u Francuskoj pre nego što su ga pod nerazjašnjenim okolnostima uhapsili Čuvari revolucije.

O njegovom hapšenju javljeno je u oktobru 2019. godine ali Iran nije precizirao ni mesto ni datum kada je uhapšen. Iran je optužio opozicionara da deluje pod uticajem francuske obaveštajne služba uz podršku tajne službe SAD i Izraela.

Zam koji je imao status izbeglice u Francuskoj, proglašen je krivim da je preko svog portala Adamnews odigrao aktivnu ulogu u protestima u jesen 2017-2018.

Najmanje 25 ljudi poginulo je u tim nereda koji su zahvatili nekoliko desetina iranskih gradova izmedju 28. decembra 2017. i 3. januara 2018. Teheran je nazvao pobunom taj protestni pokret protiv skupog života koji je brzo dobio političke konotacije.

U junu je sud u prvostepenoj presudi odlučio da je 13 tačaka optužnice protiv Zama jednako optužnici „korupciji na zemlji“ i izrekao je smrtnu kaznu koju je Vrhovni sud potvrdio pre nekoliko dana.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.