U Institutu za majku i dete četiri deteta na respiratoru i u lošem stanju

0
Andrey Deryabin / Alamy / Alamy / Profimedia

U Institutu za majku i dete je 10 kovid pozitivne dece – četvoro je na respiratoru. Imaju 17, 16, 7 godina, a najmlađa je beba od 6 meseci.

Profesor Vladislav Vukomanović je rekao za RTS da su deca koja se nalaze na veštačkoj ventilaciji i dalje u dosta lošem stanju – detetu od šest meseci, povremeno se nalaz na plućima poboljša, a povremeno se pogorša, kod dečaka od 17 godina koji je gojazan, što je jedan od značajnih komorbiditeta, takođe, stanje je promenljivo, devojčica sa drenovima je takođe u teškom stanju i devojčica koja ima i bubrežnu bolest je u veoma teškom stanju.

“Bolest počinje tako što zahvati pluća, međutim posle stradaju i drugi organski sistemi. Borimo se kako sa osnovnom bolešću tako i sa komplikacijama. Mnogo je ljudi uključeno da se bolest završi pozitivno”, naveo je Vukomanović.

Napominje da se veći broj dece pregleda u ambulanti i u odnosu na prethodne pikove koronavirusa, objašnjenja mogu da budu različita, kako kaže, ali je moguće da kada je bilo ograničenje mešanja i kretanja dece, može se reći da je bilo i dvostruko manje pregledane dece sa temperaturom i svim simptomima koji mogu da ukažu na kovid 19.

Govoreći o vakcinaciji dece, naveo je da je pre tri, četiri nedelje bilo vakcinisano 10.000 dece u Srbiji, a mesec i po dana pre toga je bilo 5.000, što ukazuje da ima nekog pomaka.

“Pored vakcinacije i poštovanja mera, možda treba razmisliti da se ograniči kontakt deci u školskim uslovima, time se bave epidemiolozi i Krizni štab i oni treba da donesu odluku da li neke kategorije treba da pređu na onlajn nastavu, što bi u periodu od dve do četiri nedelje pokazalo da li se smanjuje broj zaražene dece”, naveo je profesor Vukomanović.

Smatra da treba razmotriti ozbiljno meru da deca pređu na onlajn nastavu i onda proceniti da li ima efekta od toga, pre nego da sada procenjujemo da li raste broj zaražene dece.

“Fajzer uveliko radi na ispitivanju vakcine za primenu nad decom od 5 do 11 godina, već su prošli klinička ispitivanja. Još nisu stigla odobrenja, ali verujem da će se to desiti u narednim mesecima”, napomenuo je.

U Dečjoj klinici u Tiršovoj je petoro kovid pozitivnih mališana – dvoje je na respiratoru. U Dečijoj klinici Kliničko bolničkog centa” Dr Dragiša Mišović” je 32 mališana.