U Indiji opada broj zaraženih: Stručnjaci sumnjaju jer se testiranje oslanja na brze testove…

0
Foto: Profimedia

U Indiji se nastavlja trend smanjenja broja zaraženih koronavirusom sa zabeleženih 62.612 u poslednja 24 časa, čime je ukupan broj dostigao 7,4 miliona, saopštilo je danas Ministarstvo zdravlja.

U prethodnom danu zabeleženo je 837 novih smrtnih slučajeva, što dovodi do ukupno 112.988 umrlih od koronavirusa. 

Najteže pogođena zapadna država Maharaštra predstavlja gotovo 36 odsto ukupnog broja umrlih od Kovida-19.

Prema Ministarstvu zdravlja prosečan broj zaraženih dnevno je pao na 72.576 prošle nedelje sa 92.830 u nedelji od 9. do 15. septembra kada je virus bio na vrhuncu. U Indiji se u proseku ovog meseca beleži 70.000 novozaraženih dnevno.

Neki stručnjaci smatraju da podaci možda nisu pouzdani zbog slabog izveštavanja i neodgovarajuće zdravstvene infrastrukture. Indija se oslanja na antigen testove koji su brzi ali manje tačni od PCR testova.

Zdravstveni zvaničnici upozoravali su o potencijalu da se virus raširi za vreme verskog festivala koji počinje kasnije ovog meseca. Ministar zdravlja Harš Vardhan rekao je juče novinarima da su naredna dva meseca posebno presudna zbog zimske sezone i festivala.

Nju Delhi se takođe sprema za visoke nivoe zagađenja vazduha što će dalje iskomplikovati borbu protiv koronavirusa narednih meseci.