U Hrvatskoj uhapšen bivši pripadnik HVO: Optužen za zločine nad Srbima o Orašju

0

(Beta) – Na području Osiječko-baranjske županije uhapšen je Pero Vincetić, zvani “Konj”, kojeg Tužilaštvo BiH tereti za ratne zločine počinjene nad civilnim žrtvama srpske nacionalnosti na području Orašja, tokom 1992. i 1993. godine.

Protiv Vincetića (1968), koji je koristio i identitet Marko Vidović, nekadašnjeg pripadnika Hrvatskog veća odbrane (HVO), Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu koja ga tereti za ratne zločine silovanja i seksualnog zlostavljanja na području Orašja, kao i druge ratne zločine počinjenje nad žrtvama srpske nacionalnosti u tom gradu tokom 1992. i 1993. godine.

Tužilaštvo je saopštilo da je reč o predmetu realizovanom u okviru regionalne saradnje u borbi protiv nekažnjivosti ratnih zločina, koju je podržao i glavni tužilac haškog suda Serž Bramerc (Serge Brammertz).

Iz Tužilaštva BiH ranije su hrvatskom Državnom tužilaštvu (DORH) predati dokazi za krivično gonjenje Vincetića, koji je duže vreme bio nedostupan pravosuđu BiH i koji se, prema operativnim podacima, nalazio u Hrvatskoj.