“U Hrvatskoj se podelili, ili misle da ćemo svi pomreti ili da je ovo sve samo grip…”

0
Profimedia

Hrvatska danima beleži rekorde u broju zaraženih koronavirusom, samo juče je otkriveno 2.776 slučajeva, a 985 pacijenata je na bolničkom lečenju. Gordan Lauc, član Naučnog saveta hrvatske vlade, smatra da se naučna javnost podelila na dve strane: one koji misle da ćemo “svi pomreti” i druge koji kažu da je ovo “sve samo grip”.

“Ja se od početka držim negde na sredini”, navodi on, a prenosi N1.

“Ako pogledamo najgore u Evropi. Belgija ima 2.000 novozaraženih na milion stanovnika, što bi kod nas bilo 8.000, Češka 1.500 na milion, što bi kod nas bilo 6.000. Ja sam mišljenja da ćemo ostati niže. Ja sam optimističniji od premijera. Mislim da je Zagreb negde već na vrhuncu s brojkama. Hrvatska bi sledeće sedmice mogla da dođe na vrhunac s brojkama od 3.000 do 4.000 novozaraženih. Nadam se da neće biti preko pet hiljada”, rekao je Lauc.

Dodao je da ne očekuje da u Hrvatskoj budu velike brojke, jer je ta zemlja imala veliki broj zaraženih tokom leta kada nije “puno testirala”, i zato ne očekuje sada neke rekorde. 

“I dalje imamo velik broj, ali se brzina povećanja smanjila. Idemo s porastom prema dole. Ja lično ne očekujem puno veće brojeve”, rekao je Lauc.

Komentarisao je i novi soj virusa koji se, prema nekim naučnicima, pojavio u Evropi.

“Pojavilo se nekoliko sojeva, razlikuju se malo. Obično soj koji se proširi je manje patogen, manje od njega ljudi postaju bolesni. To je dobra vest”; rekao je.

O antitelima i vakcini je kazao da je “puno ljudi  brzo izgubilo antitela”.

“Virus je očigledno dovoljno mudar, radimo antitiela na krive delove virusa. Možda budemo napravili bolji virus, još uvek nismo sigurni koliko je neko zaštićen nakon što preboli virus. Treba biti oprezan”, rekao je Lauc.

http://rs.n1info.com/Region/a666406/Clan-Naucnog-saveta-vlade-Hrvatska-podeljena-po-pitanju-koronavirusa.html