U Holandiji izolacija, a kralj i kraljica u Grčkoj, javnost ljuta: “Vraćamo se, nije u redu…”

0
Profimedia

(Beta) – Holandski kralj i kraljica prekinuli su odmor u Grčkoj i vratili se danas u zemlju zbog negodovanja kod kuće gde su uvedene delimične mere izolacije zbog ponovnog zahuktavanja zaraze koronavirusa.

Kralj Vilem-Aleksander i kraljica Maksima su u saopštenju naveli da su videli reakcije ljudi koje su “intenzivne i pogađaju nas”. Kao rezultat rekli su da će otkazati ostatak odmora.

“Ne treba sumnjati da treba slediti propise da bi se pobedio Kovid-19. Rasprava izazvana našim odmorom ne doprinosi tome”, navodi se u saoštenju kraljevskog para.

Sedmodnevni prosek dnevnih zaraza koronavirusom u Holandiji više je nego udvostručen u poslednje dve nedelje, dostigao je 42 slučaja zaraze na 100.000 stanovnika u petak.

Holandski barovi i restorani zatvoreni su od srede u okviru delimičnih mera izolacije koje će trajati najmanje četiri nedelje da bi se suzbio novi rast slučajeva infekcije širom Holandije.

Premijer Mark Rute rekao je da zemlja treba da krene korak bliže potpunim merama izolacije ili će bolnice postati toliko preopterećene da neće moći da se pomogne ljudima sa drugim hitnim potrebama.

“Moramo biti stroži prema sebi”, rekao je Rute u obraćanju naciji. Odmor kraljevskog para za vreme delimične izolacije bio je u suprotnosti sa takvim savetom.

“Odmor pokazuje veliki rascep između kralja i društva”, navela je danas javna televizija NOS.