Poslanici u Gvatemali izglasali su izmene zakona o nevladinim organizacijama kojima se njihov rad stavlja u ovlašćenje izvršne vlasti.

Ova mera izazvala je kritike grupa civilnog društva koje su zabrinute zbog mogućnosti manipulacije i obračunavanja sa neistomišljenicima, a drugi su doveli u pitanje ustavnost izmena.

Predsednik Alehandro Giamatei, koji mora da potpiše ili stavi veto na predlog zakona, rekao je novinarima da neke aspekte zakona smatra dobrim.

On je rekao da su neke nevladine organizacije „dobijale resurse za krivične radnje“, te da je potrebna transparentnost u njihovom radu i finansiranju.

Poslanik Luis Rosales Marokin rekao je novinarima da cilj nije zabraniti NVO, već uspostaviti nadzor nad njihovim finansiranjem.

Usvojene promene regulisale bi formiranje, registraciju, finansiranje i druge aspekte rada nevladinih organizacija.

Jedan od najkritikovanijih delova je vezan za finansiranje.

U njemu se navodi da se „nikakva donacija ili eksterno finansiranje ne smeju koristiti za sprovođenje aktivnosti koje remete javni red na nacionalnoj teritoriji“.

Organizacije koje bi to sprovele bile bi odmah ugašene i njihove vođe bi bile podložne građanskoj ili krivičnoj parnici.

„To utiče na slobodu udruživanja. Žele da kontrolišu organizacije koje su protiv njih, ljude koji žele da protestuju. Imamo pravo na građansku neposlušnost i preduzećemo zakonske mere“, rekla je aktivistkinja Helen Mak, tvrdeći da je ta mera autoritarna i represivna. 

Tužilac Džordan Rodas rekao je da se zakon još proučava, ali da se čini da je u sukobu sa ustavom, posebno po pitanjima kao što su sloboda udruživanja, izražavanja i prava na protest.

„Preporučujem da predsednik iskoristi svoju moć veta“, rekao je Rodas.

(Beta)

Ostavite komentar

Your email address will not be published. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.