U Gruziji protesti posle odlaganja dobijanja kandidature za prijem u EU: “Treba nam vlada koja će sprovesti evropske reforme”

0
(Beta/AP Photo/Shakh Aivazov)

(Beta) – Nekoliko desetina hiljada ljudi okupilo se sinoć u Tbilisiju protiv politike gruzijskih vlasti posle neuspeha zemlje da dobije status kandidata za članstvo u Evropskoj uniji (EU).

Mašući gruzijskim i evropskim zastavama, demonstranti se se okupili oko parlamenta gde su pustili himnu EU, javila je agencija Frans pres na licu mesta.

Nekoliko proevropskih organizacija i sve opozicione stranke pozvale su na demonstracije kako bi se pojačao pritisak na vladajuću stranku “Gruzijski san”, koju optužuju za autoritarno skretanje i pogoršanje odnosa sa Briselom.

“Mi, narod Gruzije, zahtevamo da (premijer) Irakli Garibašvili podnese ostavku i da se uspostavi nova vlada koja će sprovesti sve reforme koje zahteva EU”, rekao je jedan od organizatora protesta i dodao da vladi daju rok od nedelju dana da ispuni njihov zahtev.

Tbilisi je podneo zahtev za članstvo u EU zajedno sa Ukrajinom i Moldavijom, posle početka ruske invazije na Ukrajinu 24. februara.

Medjutim, lideri EU su u četvrtak odlučili da Ukrajini i Moldaviji dodele status kandidata a za Gruziju su naveli da će takodje dobiti status kandidat ali kad budu sprovedene reforme.

Garibašvili je ranije rekao da je njegova vlada spremna da ispuni uslove EU kako bi dobila status kandidata što je pre moguće.

Evropski zvaničnici su kao prioritete naveli okončanje političke polarizacije, napredak u slobodi medija, pravosudne i izborne reforme.