U Grčkoj rođena beba koju su začele tri osobe

Beba je začeta uz pomoć eksperimentalne vantelesne oplodnje koju su neki eksperti kritikovali

0

Lekari u Grčkoj i Španiju kažu da su uspeli da “stvore” bebu od tri osobe, pokušavajući da pomognu ženi koja je imala problem da zatrudni.

Beba je dečak težak 2,9 kilograma, a porođaj je prošao bez komplikacija, piše BBC.

Lekari tvrde da “stvaraju medicinsku istoriju” i da će to pomoći parovima širom sveta koji se bore sa začećem. 

Pojedini stručnjaci u Velikoj Britaniji navode da ova procedura otvora etička pitanja i da je nije trebalo sprovoditi u delo. 

U ovoj eksperimentalnoj metodi veštačke oplodnje od majke se uzima jajna ćelija, spermatozoidi od oca i još jedna jajna ćelija od donatorke. 

Metoda je razvijena kako bi se pomoglo porodicama koje su pogođene smrtonosnim mitohondrijalnim bolestima koje se prenose sa majke na bebu. 

Ova metoda primenjena je samo jednom u prošlosti – u Jordanu. Mnogi doktori i tada su osudili upotrebu ove procedure. 

Neki lekari, međutim, veruju da ova metoda može da pospeši vantelesnu oplodnju. 

Sve se vrti oko mitohondrija. To su mali odeljci koji se nalaze u skoro svakoj ćeliji tela, a pretvaraju hranu u energiju. 

Razne bolesti mogu da ih oštete. Kombinovanje DNK majke sa mitohondrijama donorke mogu da spreče bolesti. 

Ali postoje i mišljenja da mitohondrije imaju ulogu u tome da trudnoća bude uspešno iznesena. Ta tvrdnja još nije ispitana. 

Pacijentkinja je 32-godišnja žena iz Grčke koja je prethodno imala četiri neuspešne vantelesne oplodnje. 

Postala je majka, ali jedan deo genetskog materijala njenog sina sadrži i DNK mitohondrije donorke.

Doktor Panajotis Psatas, predsednik Instituta za Život iz Atine rekao je da je “pravo svake žene da postane majka sa sopstvenim genetskim materijalom postalo realnost”.

“Ponosni smo što smo na međunarodnom nivou uradili nešto novo u oblasti reprodukcije. Sada smo u poziciji da ženama koje su imale neuspešne pokušaje veštačke oplodnje ili mitohondrijalne bolesti, omogućimo da ipak rode zdravo dete”. 

Grčka ekipa lekara radila je sa španskim centrom Embriotuls (Embryotools), koji je saopštio da su 24 žene učestvovale u testiranju nove metode, a da je osam embriona je spremno za majke. 

U februaru 2018. godine doktori u Njukaslu dobili su dozvolu da kreiraju prvi bebu od tri osobe u Velikoj Britaniji.

Nadležni su odobrili dva pokušaja, i to porodicama koje su pogođene mitohondrijalnim bolestima. 

Pojedini doktori u Velikoj Britaniji tvrdili su da su dva programa – prevencija neplodnosti i oboljevanje – moralno vrlo različiti. 

“Rizici koje nosi ova tehnika nisu u potpunosti poznati, mada se mogu smatrati prihvatljivim ako se koriste za lečenje mitohondrijske bolesti, ali ne i u ovoj situaciji,” rekao je Tim Čajld sa Oksforda i direktor Partnerstva za plodnost (The Fertility Partnership), najveće klinike koja se bavi vantelesnom oplodnjom u Velikoj Britaniji. 

“Pacijentkinja je mogla da zatrudni čak i ako se koristi standardni proces vantelesne oplodnje.” 

Doktorka Bet Tompson, iz organizacije Velkam Trast (Wellcome Trust), kaže da su “zakoni u Velikoj Britaniji zasnovani na snažnom javnom angažovanju i naučnim dokazima i omogućavaju da se rizici i prednosti pažljivo procene.” 

“Ponosni smo što podržavamo prvu studiju u Velikoj Britaniji o primeni tehnike doniranja mitohondrija u dobro regulisanom okruženju, ali smo zabrinuti zbog studija koje su se odvijale bez takvog nadzora.”