(Beta-AFP) – Osnovne škole su od danas ponovo otvorene širom Grčke, četiri nedelje nakon srednjih škola, a šest meseci od njihovog zatvaranja zbog epidemije korona virusa.

Pre ulaska u školu, učenici kao i nastavno i administrativno osoblje moraju dva puta nedeljno, ponedeljkom i četvrtkom, da pokažu negativan brzi test koji se dobija besplatno u apotekama.

Sve škole u ​​Grčkoj zatvorene su 7. novembra i nastava je od tada bila onlajn. U poslednjih šest meseci, osnovne i srednje škole su otvorene na samo nekoliko dana, a potom opet zatvorene zbog zdravstvene situacije.

Grčka vlada je u aprilu počela da ublažava mere, pa je ponovo otvorena većina maloprodajnih objekata, osim tržnih centara.

Bašte kafića i restorana su otvorene 3. maja.

Organizovane plaže su ovog vikenda primile prve posetioce, dok je otvaranje muzeja planirano za 14. maj, bioskopa na otvorenom za 21. maj, dok se pozorišta otvaraju 28. maja.

Međutim, Grčka s nestrpljenjem očekuje otvaranje turističke sezone 15. maja, pošto više od 20 odsto BDP zavisi od turizma.Grčka je teško pogodjena trećim talasom pandemije jer je velika većina od 10.000 umrlih od kovida registrovana poslednjih meseci.

Više od 350.000 osoba je zaraženo korona virusom od ukupno 10,8 miliona Grka.

Više od 3,4 miliona gradjana je vakcinisano, a više od milion je primilo drugu dozu vakcine protiv korona virusa.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.