U Francuskoj vlada ptičji grip pa je Kina obustavila uvoz živine: “Moramo sprečiti širenje epidemije”

0
Profimedia

 (Beta-AFP) – Kina je objavila danas da prekida uvoz francuske živine zbog ptičjeg gripa koji vlada u Francuskoj.

U zajedničkom saopštenju Carina i Ministarstva poljoprivrede navodi se da je cilj te mere da se odbrani bezbednost uzgajivača u zemlji i spreči širenje epidemije.

Ovom objavom se ozvaničava prekid uvoza u Kinu od novembra kada se virus ptičjeg gripa pojavio na francuskom tlu. Već je preventivno uništeno na stotine hiljada životinja u uzgoju.

Kina nije veliki uvoznik francuske živine, ona uglavnom uvozi piletinu i paštetu, u razmerama mnogo manjim od svinjskog mesa koje kupuje.

Objava Pekinga usledila je dan posle telefonskog razgovora francuskog ministra ekonomije Bruna Le Mera i kineskog vicepremijer Hu Čunhua.

Kako je saopštilo francusko ministarstvo dvojica zvaničnika su se dogovorila da ubrzaju saradnju u oblasti poljoprivrede posebno o ključnom pitanju zona oko koga bi trebalo da se postigne dogovor narednih nedelja.

Pariz se nada da će Peking priznati pristup zoniranja koji se sastoji u tome da se ograniči izvoz na zonu pogodjenu epidemijom a ne na celu zemlju. Pregovori sa Kinom su se prvobitno vodili oko svinjetine i rizika prenosa afričkog svinjskog gripa, ali Pariz hoće da se uključi i živina u pregovore.