U Francuskoj do 17.00 glasalo 65 odsto birača na predsedničkim izborima

0
Beta/(AP Photo/Jean-Francois Badias)

(Beta) – U prvom krugu predsedničkih izbora u Francuskoj do danas u 17.00 glasalo je 65 odsto birača, što je 4,4 odsto manje u odnosu na prvi krug izbora 2017. godine.

Tada je takodje do 17.00 glasalo 69,42 odsto ljudi, saopštilo je Ministarstvo unutrašnjih poslova.

Analitičari ove godine strahuju od malog odziva birača, zbog kampanje održane u svetlu rata u Ukrajini i neodlučnosti birača.

“Ovo su prvi izbori sa tako velikim brojem neodlučnih birača, ili onih koji su promenili mišljenje”, ocenio je ranije politikolog Paskal Perino (Pascal Perrineau).

Francuski mediji u reportažama sa biračkih mesta, navode da su se mnogi Francuzi tek sinoć odlučili da izadju na izbore ili za koga će glasati.

Radio Frans enfo (France Info) preneo je danas da su svi kandidati izašli na glasanje, kao i bivši predsednici Francuske: desničar Nikola Sarkozi (Nicolas Sarkozy) i socijalista Fransoa Oland (Francois Hollande).

Ukupno 12 kandidata se nadmeće u prvom krugu. Po anketama, favoriti za ulazak u drugi krug su dosadašnji predsednik, centrista Emmanuel Makron (Emmanuel Macron) i kandidatkinja ekstremne desnice Marin Le Pen (Marine).

Birališta će biti zatvorena u 20.00 i od tada se očekuju rezultati izlaznih anketa koje sprovode instituti za istraživanje javnog mnjenja.

Glasanje u francuskim prekomorskim teritorijama po običaju je održano dan ranije.