Antirasističke grupe pridružiće se danas francuskim sindikatima i novoj levičarskoj koaliciji u protestima u Parizu i širom Francuske protiv rastuće nacionalističke ekstremne desnice u vreme kada počinje užurbana kampanja za prevremene parlamentarne izbore.

Oni koji strahuju da će rezultat izbora biti prva ekstremnodesničarska vlada u Francuskoj od Drugog svetskog rata okupiće se u Parizu na Trgu Republike pre nego što krenu u šetnju gradom.

Demonstranti se okupljaju svaki dan od kada je antiimigraciona partija Nacionalno okupljanje Marin Le Pen ostvarila značajne rezultate na evropskim parlamentarnim izborima održanim u nedelju, daleko ispred umerene poslovno orijentisane koalicije presednika Emanuela Makrona, zbog čega je on odmah raspustio Nacionalnu skupštinu i sazvao prevremene izbore u dva kruga, 30. juna i 7. jula.

„Potrebno nam je demokratsko i socijalno jačanje ili će ekstremna desnica preuzeti vlast. Naša republika i naša demokratija su u opasnosti“, objavili su juče u saopštenju francuski sindikati.

Oni su ukazali da su u Evropi i širom sveta ekstremnodesničarske vođe usvojile zakone štetne za žene, LGBTQ+ zajednicu i ljude druge rase.

Da bi sprečili pobedu Nacionalnog okupljanja na predstojećim izborima, levičarske stranke su se konačno dogovorile juče da stave na stranu razlike oko ratova u Gazi  i Ukrajini i formiraju koaliciju. Oni su pozvali francuske građane da poraze ekstremnu desnicu.

Francuske ankete ukazuju da će  ksenofobična i evroskeptična partija Nacionalno okupljanje biti u prednosti u prvoj rundi parlamentarnih izbora. Ta stranka je bila prva na evropskim izborima kada je osvojila više od 30 odsto glasova u Francuskoj, gotovo duplo više nego Makronova stranka Preporod.

Makronov mandat traje još tri godine i on bi zadržao kontrolu nad spoljnim poslovima i odbrani bez obzira na rezultat francuskih parlamentarnih izbora.

Ali, njegovo predsedništvo bilo bi oslabljeno ako pobedi partija Nacionalno okupljanje, čime bi se otvorio put da njen 28-ogodišnjeg vođa Žordan Bardela bude naredni premijer sa ovlašćenjima nad domaćim i eknomskim poslovima.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.