U Finskoj prvi put većina za članstvo u NATO: “Još jedan efelat ruskog napada…”

0
EPA-EFE/NAINA HELEN JAAMA

Prema istraživanju finskog javnog servisa YLE po prvije zabeležena većinska podrška ideji učlanjenja ove države u NATO, preneo je Gardijan.

Istraživanje je sprovedeno protekle nedelje u tri dana uoči i tokom početka napada Rusije na Ukrajinu, urađeno je na uzorku od oko 1.400 ispitanika, a 53 odsto Finaca bi podržalo učlanjenje u NATO, dok je 28 odsto ispitanih protiv. Oko 19 odsto je neodlučno.

Poređenja radi, 2017. godine kada je YLE radio istraživanje sa ovim pitanjem, samo 19 odsto Finaca je podržavalo članstvo u NATO, dok je istraživanje privatne mreže MTV u januaru pokazalo podršku od 30 odsto, navodi Gardijan.

Juho Rakonen, direktor istraživačke mreže koja je sprovela istraživanje je rekao da je došlo do radikalne promene u javnom mnjenju koja je istorijska.

Ruska invazija na Ukrajinu je, piše Gardijan, pojačala podršku članstvu u NATO i u Švedskoj. Istraživanje SVT-a je pokazalo da je 41% ispitanika “za”, dok je 35 odsto protiv članstva.

Zanimljivo je i da je istraživanje pokazalo da podrška skače do 66 odsto u slučaju da se i Švedska odluči da uđe u alijansu.