U EU se može i sa Sinofarm vakcinom

0
Foto: Profimedia

Evropska Unija donela je danas odluku da otvori granice za sve putnike koji su završili proces vakcinacije protiv korona virusa cepivima koje je odobrila Evropska agencija za lekove (EMA) ili Svetska zdravstvena organizacija (SZO), piše Njujork tajms.

Pored vakcina odobrenih od strane EMA – Fajzer, Moderna, Astra Zeneka i Džonson i Džonson – na spisku će se naći i vakcina kineskog proizvođača Sinofarm kojom se vakcinsao veći deo stanovika Srbije.

Ambasadori 27 država članica postigli su konsenzus na sastanku u sredu, podržavajući predlog Evropske komisije, kojom će blok ponovo otvoriti granice za turiste i druge putnike nakon što je u velikoj meri bio nepristupačan više od godinu dana.

Spisak sigurnih zemalja zasnovan na epidemiološkim kriterijumima biće finalizovan u petak, a nove mere mogle bi da stupe na snagu već sledeće nedelje, kažu evropski zvaničnici uključeni u taj proces.

Evropska Unija priznaje četiri vakcine koje je EMA odobrila. To su Fajzer, Astra Zeneka, Džonson i Džonson i Moderna. Ruski Sputnjik još je u fazi odobravanja kod EMA, dok je kineska vakcina Sinofarm odobrena samo od strane SZO, navodi Njujork tajms. 

Svetska zdravstvena organizacija odobrila je kinesku vakcinu za hitnu upotrebu 7. maja ove godine. Ova vakcina, jedna od dve kineske koje su već date stotinama miliona ljudi u Kini i inostranstvu, ujedno je i prva vakcina protiv koronavirusa koju je odobrila SZO, a koja nije razvijena na Zapadu, prenosi Rojters.

Države članice EU složile su se danas da se granice bloka ponovo otvore putnicima koji su u potpunosti vakcinisani protiv koronavirusa.

„Savet EU preporučio je državama članicama da ublaže neka od trenutnih ograničenja, posebno za one koji su vakcinisani vakcinom koja je odobrena od strane EU. Uskoro bi trebalo da se proširiti spisak zemalja koje nisu članice EU, a koje imaju dobru epidemiološku situaciju, odakle će takođe putovanje biti dozvoljeno na osnovu novih danas dogovorenih kriterijuma. Pozdravljamo ovaj sporazum koji dolazi samo dve i po nedelje nakon što ga je Komisija predložila“, rečeno je u Briselu.