Sveštenik i njegov sin uhapšeni, zbog “skrnavljenja grobnice”, pa pušteni da se brane sa slobode: Krivokapić osudio povredu groba, Mandić privođenje

0
Foto: Profimedia

Sveštenik Jovan Plamenac (65) i njegov sin Krsto (34) privedeni su večeras kod tužioca u Baru na saslušanje, pa pušteni da se brane sa slobode.

Meštani Brčela u Crmnici protestovali su ranije danas zbog navodnog skrnavljenja grobnice mitropolita Arsenija Plamenca u manastiru u tom selu, a policija je sveštenika i njegovog sina privela zbog krivičnog dela povreda groba.

“Sumnja se da su svešteno lice J.P. (65) i K.P. (34) izvršili oštećenje nadgrobnog spomenika i grobnice i oni su lišeni slobode, te će uz krivičnu prijavu biti privedeni nadležnom tužiocu u Osnovnom državnom tužilaštvu u Baru. Budući da su, kako se sumnja, ova dva lica izvršili krivično delo u krugu manastira, nakon izjašnjenja nadležnih institucija o statusu ovoga manastira kao kulturnog dobra, o tome će biti obavešten nadležni državni tužilac koji će se izjasniti o eventualnom postojanju još jednog krivičnog dela u odnosu na osumnjičene”, saopšteno je popodne iz Uprave policije, a prenele su Vijesti.

U toku večeri, svešteni i njegov sin su pušteni iz pritvora.

Meštani tvrde da je “Srpska pravoslavna crkva preko sveštenika Jovana Plamenca neovlašćeno i protivzakonito prekopala grob mitropolita Crnogorske pravoslavne crkve”.

Vikarni episkop u Mitropoliji crnogorsko-primorskoj Metodije izjavio je da je na grobno mesto, gde se pretpostavlja da počiva mitropolit Arsenije Plamenac, trebalo staviti krst i natpis i da se zbog utvrđivanja da li je još neko tu sahranjen podigla ploča.

Mandatar za sastav nove Vlade Crne Gore Zdravko Krivokapić ranije danas osudio je skrnavljenja grobnice.

“Skrnavljenje bilo kog objekta, posebno sakralnog, u Crnoj Gori uvek je izazivalo jednak odnos kao da udarate na neku svetinju. Svaki taj spomenik je, prvo lično, odnos svakog pojedinca prema njegovoj porodici. Smatram da je to nešto što ne treba da se dešava u Crnoj Gori. Oni koji to rade ne mogu da se opravdaju bilo čime”, rekao je Krivokapić za Antenu M.

Dodao je i da zaštita sakralnih objekata mora u Crnoj Gori biti generalni stav.

Predsednik Nove srpske demokratije (NOVA) Andrija Mandić je poručio danas, neposredno nakon hapšenja, da sveštenik Jovan Plamenac i njegov sin Krsto treba odmah da budu pušteni na slobodu.

“Verujem da danas svi pravoslavni hrišćani u Crnoj Gori snažno podržavaju oca Jovana Plamenca i osuđuju neosnovane napade na njega. Otac Jovan Plamenac je obavljajući svešteničku dužnost radio samo ono što mu njegova služba nalaže i želio da na dostojanstven i prikladan način obilježi grobno mjesto jednog velikog Vladike naše svete Crkve koji dolazi iz njegove čuvene i slavne porodice”, rekao je tada Mandić.

On je takođe naglasio da “zamerati ocu Jovanu i osuđivati ga zbog toga mogu samo zlonamerni ljudi”.

Građanski pokret URA je osudio skrnavljenje grobnice.

“Prosto je neverovatno da se bilo ko usuđuje i da mu uopšte pada na pamet da na ovakav način skrnavi grobnicu crnogorskog mitropolita Arsenija Plamenca, kao i bilo kojeg sličnog kulturno-istorijskog ili sakralnog objekta. Ovakvo nezakonito delovanje zaslužuje hitne reakcije nadležnih institucija, jer se odlično zna – ko i na koji način mora čuvati kulturno-istorijska blaga Crne Gore”, saopštili su u Pokretu URA.

Demokratska narodna partija osudila je, kako su naveli, “maltretiranje i hapšenje sveštenika Jovana Plamenca, kao i njegovog sina i ostalih saradnika”.

Iz DNP, čiji je predsednik Milan Knežević, su odmah nakon privođenja zahtevali njihovo puštanje na slobodu.

“Kako saznajemo, Jovan Plamenac je samo želeo da sredi grob svog pretka, i da na njemu postavi krst, a desilo se da je lažno optužen od poklonika komitskog pokreta za devastiranje istog”, saopšteno je iz DNP-a.

PRETPLATI SE NA NEDELJNIK

AKCIJA: Dvogodišnja pretplata na štampano izdanje.

din.26.000 11.999

Šestomesečna pretplata na digitalno izdanje Nedeljnika.

din. 6.058 3.999

Jednogodišnja pretplata na digitalno izdanje Nedeljnika.

din. 12.116 7.500