U Crnoj Gori raste broj zaraženih, zabrana okupljanja na javnim mestima

0
Foto: Profimedia

U Crnoj Gori su u protekla 24 časa na virus korona testirana 444 uzorka, od kojih je 40 pozitivno, saopšteno je iz crnogorskog Instituta za javno zdravlje, prenose mediji.

Novootkriveni slučajevi su iz Podgorice 19, Berana devet, Pljevalja četiri, Bijelog Polja tri, Rožaja dva i iz Budve, Tivta i Gusinja po jedan novooboleli.

“Ukupan broj registrovanih slučajeva od početka juna je 292. Tri osobe su preminule, a broj aktivnih slučajeva je 289”, navedeno je u saopštenju.

U Podgorici je aktivno 79 slučajeva, Rožajama 78, Beranama 32, Bijelom Polju 19, Budvi 15 slučajeva zaraze.

U Gusinju je aktivno ukupno 14 slučajeva zaraze, u Baru 11, Pljevljima deset, Cetinju sedam, Nikšiću pet, Ulcinju četiri, Tivtu, Herceg Novom, Danilovgradu i Kotoru po tri, u Tuzima dva, a u Petnjici jedan.

Nacionalno koordinaciono telo Crne Gore za zarazne bolesti danas je na sednici donelo odluke o zabrani okupljanja na javnim mestima i još dodatnih mera.

Na sednici kojom je predsedavao predsednik Milutin Simović, donete su odluke o zabrani okupljanja na javnim i otvorenim površinama, ponovnom obaveznom korišćenju zaštitnih maski na javnim mestima i u zatvorenom prostoru i privremenoj promeni režima ulaska putnika u Crnu Goru iz Bosne i Hercegovine.

Uprava za inspekcijske poslove će već od večeras, čim stupi na snagu Zakon o dopunama Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti, rigorozno novčano kažnjavati kršenje naredbi o sprečavanju širenja koronavirusa, saopštilo je Nacionalno koordinaciono telo za zarazne bolesti, objavljeno je na Tviter nalogu Vlade Crne Gore.