U Crnoj Gori su trenutno 184 osobe pod zdravstveno-sanitarnim nadzorom zbog aktuelnog korona virusa, rekla je epidemiološkinja Božidarka Rakočević iz Instituta za javno zdravlje.

On je, gostujući u Dnevniku TVCG rekao za sebe da je epidemološkinja da Crna Gora raspolaže testovima za laboratorijsku dijagnostiku na Kovid-19.

„Sistem je pokazao da je osetljiv, mi smo u mesec dana imali nekoliko slučajeva sumnje na korona virus u Crnoj Gori, i kontinuirano se trudimo da sistem unapredimo“, navela je Rakočević.

Ona je dodala da se za slučaj masovnog dolaska ljudi sa simptomima virusa, trenutno razmatra mogućnost smeštaja u karantinskim objektima.

Dodala je da se nadzor sprovodi od samog ulaska putnika u Crnu Goru.

Rakočević je podsetila da se korona virus prenosi respiratornim putem – putem kijanja, kašljanja…

„Najosetljivije su starije osobe, kao i osobe s hroničnim bolestima ili oslabljenim imunitetom“, kazala je Rakočević u Dnevniku TVCG i dodala da epidemiolozi sugerišu stanovništvu da pokušaju da odlože putovanja u zaražena područja.

Kako je juče saopšteno iz Instituta, Rizik za pojavu korona virusa u Crnoj Gori više nije nizak, već umeren, a putnicima se savetuje da ne putuju u oblasti pogođene ovim oboljenjem – na sever Italije.

Zdravstveni nadzor do sad je obuhvatio oko 3.000 putnika u Crnoj Gori i bila su samo dva sumnjiva slučaja, za koje je utvrđeno da su negativni na novi korona virus.

Aviokompanije koje lete ka Italiji nisu otkazale letove, ali su pojedine agencije iz Crne Gore saopštile da građani otkazuju aranžmane za 8. mart.

(Beta)

Ostavite komentar

Your email address will not be published. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.