(Beta) – Gradonačlenik Podgorice i potpredsednik Demokratske partije socijalista (DPS) Ivan Vuković izvinio se, kako je rekao, prijateljima u Bosni i Hercegovini zbog govora premijera Dritana Abazovića na komemoraciji u Potočarima u kojem je istakao da genocid nije počinjen nad Bošnjacima, nego nad ljudima i nisu ga počinile vojske, nego politike.

„U znak sećanja na žrtve genocida u Srebrenici, položili smo venac na spomenik u parku na Pobrežju. Da se više nikada i nikome ne ponovi“, napisao je Vuković na Tviteru.

Poslanica Sociajldemokratske partije (SDP) Draginja Vuksanović Stanković poručila je Abazoviću da treba da ga bude sram.

Član izvršnog odbora Socijaldemokrata (SD) Crne Gore Miloš Mašković kazao je da ta partija „ne naziva džaba Abazovića slučajnim premijerom“.

„Baš tako slučajno se danas našao u Srebrenici gde je negirao genocid koji predstavlja poraz čovečanstva koji i posle 27 godina ne prestaje da boli. Za ove reči nema opravdanja i nema nespretnih formulacija. Ovo nije stav gradjana Crne Gore“, naglasio je Mašković.

Preostaje, kako je rekao, da se nadamo da će nam narod Bosne i Hercegovine oprostiti.

Izjavu Abazovića osudile su brojne javne ličnosti u Crnoj Gori.

Premijer Crne Gore rekao je u Potočarima da „genocid nije počinjen nad Bošnjacima, već nad ljudima, i nisu ga počinile vojske nego politike, politike zla, politike smrti i politike prevara“.

„Na ovom mestu 11. jula 1995. godine je ubijeno čovečanstvo, ali je Bosna nastavila da živi. I današnje simbolično obeležavanje je samo sećanje na ono koliko smo loši bili tada. Ne samo oni koji su živeli ovde, ne samo oni koji su živeli u okolini, već i oni za koje se mislio da su došli da pomognu, a zapravo ništa nisu uspeli značajno da urade“, naglasio je Abazović.

On je upozorio da i dalje na Balkanu „živi duh mržnje, razdora i podela, koji se ne manifestuje ratnim dešavanjima, već politikama koji se zasipaju govorom mržnje ili negacijom istine i činjenica“.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.