“U Crnoj Gori nisu bili i nikada neće biti ugroženi narodi, naravno ni srpski. Nećemo dozvoliti Beogradu da se meša u naša unutrašnja pitanja…”

0
Foto: Profimedia

Crnogorski ministar spoljnih poslova Srđan Darmanović izjavio je da Podgorica neće dozvoljavati da se Beograd meša u unutrašnja pitanja države pod plaštom navodne ugroženosti interesa Srba u Crnoj Gori.

U intervjuu za Pobjedu Darmanović je rekao da je u Srbiji počela predizborna utakmica i da je zato realno očekivati dodatno zaoštravanje veoma negativnog narativa prema Crnoj Gori, koji se, prema njegovim rečima, već sad obilato koristi.

“Crna Gora je pre svega građanska i sekularna država, utemeljena na Ustavu i zakonima. U Crnoj Gori nisu bili i nikada neće biti ugroženi narodi, naravno ni srpski, i svaka druga tvrdnja je neutemeljena i štetna za sve, osim za predizborne kalkulacije u našoj i susednoj državi. A možda štetna čak i za njih”, kazao je Darmanović.

On je naveo da je Crna Gora “i do sada uvek srazmerno i u skladu s dobrom diplomatskom praksom preduzimala diplomatske korake”.

“Eventualno zaoštravanje odnosa zavisiće samo i isključivo od ponašanja naših suseda. Ipak se nadam da do toga neće doći”, rekao je Darmanović odgovarajući na pitanje da li će Crna Gora preuzeti dodatne diplomatske korake.

Na pitanje kako doživljava izjave šefa srpske diplomatije Ivice Dačića da su “tenzije u Crnoj Gori skoro dovele do bratoubilačkog rata Srba i Crnogoraca” i da je “velika laž” da se Srbija meša u unutrašnje stvari Crne Gore, Darmanović je rekao da je vrlo neodgovorno kad se primena epidemioloških mera, kojima se čuvaju životi i zdravlje gradjana, koristi kao jeftina, ali nimalo naivna platforma za raspaljivanje političkih strasti i stvaranje atmosfere napetosti.

“To ne može biti obrazac dobronamerne politike ni u sopstvenoj, a kamoli u drugoj, susednoj zemlji za koju još tvrdite da je prijateljska i bratska. Pa sve to još začinite ni manje ni više nego tezom o bratoubilačkom građanskom ratu koji samo što nije počeo! To nije način na koji govore prijatelji i navodno partneri na evropskom putu, a još manje stil i vokabular ministara i visokih diplomata”, kazao je Darmanović.

Povodom hapšenja episkopa Joanikija i osam sveštenika Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori zbog kršenja mera za suzbijanje korona virusa, Darmanović je rekao da su državni organi postupali korektno i profesionalno.

Upitan da prokomentariše izjave ministara odbrane Srbije Aleksandra Vulina da je Crna Gora “izvor nestabilnosti u regionu”, Darmanović je rekao da ne zna da li ih treba i primećivati, a kamoli na njih reagovati.

Ponovio je da Crna Gora želi dobre odnose sa Srbijom, slične onima koje ima sa ostalim zemljama regiona, a koji priliče zrelim demokratskim sistemima.

(Beta)