U Crnoj Gori najava još restriktivnijih mera: Škole prelaze na onlajn nastavu, stanje zabrinjavajuće

0
Foto: Profimedia

Ministarka zdravlja Crne Gore Jelena Borovinić-Bojović najavila je još restriktivnije mere u borbi protiv koronavirusa, navodeći da će biti pojačana kontrola njihovog poštovanja, prenose Vijesti.

Ona je u gostovanju na Radiju Crne Gore apelovala na građane da poštuju mere. Jedna od mera koje je najavila je da će škole preći na onlajn sistem rada. Ostale bi trebalo da budu saopštene tokom dana.

“Nove mere će važiti sedam dana, a korekcije su uvek moguće. Smatramo opravdanim da nastava bude onlajn”, rekla je Borovinić-Bojović, uz napomenu da se određeni broj nastavnog kadra nalazi u izolaciji.

Ona je gostujući na Radiju Crne Gore ocenila da je epidemiološka situacija u Crnoj Gori veoma zabrinjavajuća, te zahteva, kako je rekla, angažman kompletnog zdravstvenog sistema, ali i drugih resora.

Ništa manje, kako je rekla, nije važno ni aktivno uključivanje građana. Podseća da su neke crnogorske opštine već u lokdaunu, te da se tamo beleže bolji rezultati.

Sistem nije pred pucanjem

Ona je objasnila da “porast broja smrtnih slučajeva prati porast broja hospitalizovanih pacijenata”.

Komentarišući pismo koje je minstar spoljnih poslova Đorđe Radulović 4. marta uputio šefovima diplomatija Evropske unije i NATO-a, u kojem od njih traži da hitno pomognu Crnoj Gori u borbi protiv korona virusa, Borovinić-Bojović kaže da nam pomoć u ovom trenutku nije potrebna, ali da je potrebno planirati stvari ukoliko Crna Gora dođe u takvu situaciju, prenosi portal RTCG.

Radulović je u pismu naveo da je zdravstveni sistem Crne Gore pred pucanjem. Borovinić-Bojović, međutim, kaže drugačije.

“Zdravstveni sistem nije pred pucanjem. Značajno jeste opterećen, ali apel je da se sistem sačuva. U ovom trenutku nemamo deficit lekara i osoblja. Angažovali smo sestre i tehničare sa Biroa rada. Tu je i pet lekara koji će ući u timove za vakcinaciju”, rekla je ministarka.

Masovna vakcinacija do kraja aprila

Na nivou države, kako je rekla, popunjenost bolničkih kapaciteta je 67,2 odsto.

Ona tvrdi i da nema žmurenja na probleme u vezi sa epidemiološkom situacijom u Crnoj Gori, a u pitanju je, rekla je, hronična i vanredna situacija koja traje i kod nas, i u svetu.

Kad je reč o vakcinaciji, ona kaže da bi masovno vakcinisanje trebalo da počne do kraja aprila.

Ministarka nije želela da komentariše kršenje mere od strane premijera i ministara tokom sahrane vladike Teodosija u Trebinju. Ponovila je da nije portparol vlade, te da nije prava adresa za to pitanje.

Kazala je i da drugi subjekti u društvu krše mere, ali da mediji imaju dvostruke aršine. S timi u vezi, podsetila je na kršenje mera prilikom opraštanja od poznatog kantautora Đorđa Balaševića ne samo u regionu, nego i u Crnoj Gori: “Ako su mediji pozdravljali te aktivnosti, onda treba biti principijelan i reći da svi mere treba da poštuju jednako”.

Neće podneti ostavku

Ne smatra da bi trebalo da podnese ostavku, naročito jer su u pitanju politikantske prozivke, primarno političkih subjekata. Ponaša se, kaže, jednako odgovorno, kao kada je bila lekarka.

Zanimljivo je, kaže, da se pitanje ostavke i odgovornosti nije postavljalo bivšim ministrima u prethodnoj vladi, kada je, kako ocenjuje, epidemiološka situacija takođe bila za brigu.

U slučaju Nebojše Kavarića koji je nakon 32 godine ostao bez posla, ministarka tvrdi da nema političke pozadine.

“Ovde se radilo o situaciji u kojoj nije ispoštovana pravna procedura i to je bilo sporno. Mi smo se usaglasili da problem prevaziđemo tako što ćemo ga rešiti pravnim, regularnim putem”, objasnila je ona.

U pitanju je, kaže, bilo ozbiljno kršenje prava.

“Kavarić je u suštini sam sebi dao otkaz, jer nije vodio računa o pravnoj regulativi”, pojasnila je ona.