U Crnoj Gori bez dodatnih mesta za glasanje na izborima u Srbiji

0
EPA-EFE/ANDREJ CUKIC

(Beta) – Odlazeći ministar spoljnih poslova Crne Gore Đorđe Radulović izjavio je večeras da su pozitivno odgovorili na zahtev Srbije da se glasanje za predstojeće izbore u toj državi održi u prostorijama ambasade i konzulata, ali ne i na dodatnim mestima koje je Srbija tražila – Beranama, Sutomoru i Budvi.

“U noti kojom su se obratili našem resoru, nije obrazloženo zbog čega je mimo ustaljene diplomatske prakse potrebno organizovati glasanje i na dodatnim mjestima. Objašnjenja radi, obezbeđivanje dodatnih lokacija za glasanje pored ambasada i konzulata, koristi se isključivo kada postoji ili veliki broj glasača, ili je reč o teritorijalno mnogo većim državama”, kazao je Radulović.

Radulović ističe da takva odluka nije usmerena ni protiv koga, jer na isti način, pojašnjava on, u svojim ambasadama i konzulatima, glasaju državljani ostalih država – Hrvatske, SAD, Ukrajine, Rusije i mnogih drugih kojima nacionalni zakon dozvoljava glasanje u inostranstvu.

“Nema govora o “anti” bilo kakvim stavovima, već isključivo o poštovanju međunarodnih normi i prakse. Uostalom, zar je Crna Gora tako velika da se, ukoliko se želi iskoristiti pravo glasa, ne može jako brzo doći do ambasade Srbije u Podgorici ili Generalnog konzulata u Herceg Novom?”, naveo je on.

Kako je dodao, populizam i politikanstvo su upravo ono što ne treba Crnoj Gori, već smirenost, pribranost i pomirenje.

“Iza svakog “zašto” ne stoji antagonizam prema nekom, već logično, razumljivo i lako objašnjivo “zato”. Niko nije zabranio održavanje izbora, već su samo potvrđena mesta koja su za to i predviđena. Na toj liniji, ukoliko postoje opravdani i praktični razlozi za otvaranje dodatnih mjesta za glasanje, koje bi diplomatski predstavnici Srbije u našoj zemlji predstavili ministarstvu, što nije učinjeno u prvobitnom obraćanju, svakako bismo ovaj zahtjev dodatno razmotrili”, saopštio je on.

Radulović je kazao povodom izjave predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, da žali što se u trenutku u kome na istoku kontinenta dešavaju ratna zbivanja, uopšte i razmišlja o “dalekosežnim posledicama” u regionu. “Crna Gora, kao njegova najmanja država, ima poseban senzibilitet za stabilnost i prosperitet Zapadnog Balkana”, naveo je on.

Odlazeći premijer Crne Gore Zdravko Krivokapić potvrdio je ranije danas da je ministarstvo spoljnih poslova (MSP) odbilo zahtev ambasade Srbije, za otvaranje biračkih mesta u Beranama, Sutomoru i Budvi, pred predstojeće predsedničke, parlamentarne i lokalne izbore u Srbiji.

Kako se navodi u saopštenju iz kabineta, MSP i resorni ministar Đorđe Radulović tu informaciju i odluku nisu podelili sa premijerom i većinom ministara u vladi.

Javnost je tokom dana o toj odluci obavestio Demokratski front, a predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio odgovor sa, kako je kazao, dalekosežnim posledicama.

Radulović je povodom tvrdnji premijera Zdravka Krivokapića da o odluci nije obaveštena, naveo da je čak i nakon 17 meseci, i u ovom slučaju još jednom pokazano nepoznavanje procedura, budući da se za ovakve tehničke odluke ne zakazuju sednice vlade.

Krivokapić i Radulović su u sukobu već mesecima. Vladi Crne Gore je u parlamentu izglasano nepoverenje 4. februara, u međuvremenu nije još izabrana nova iako je predsednik Crne Gore dao mandat predsednik Građanskog pokreta URA Dritanu Abazoviću.