U centru Beograda dva protesta: Skup podrške Rusiji i osudi napada na Ukrajinu

0
(BETAPHOTO/MILAN TIMOTIC)

(Beta) – U Knez Mihailovoj ulici u Beogradu danas su održana dva skupa povodom sukoba u Ukrajini pri čemu je sa okupljanja u organizaciji Žena u crnom zatraženo “obustavljanje ruske agresije” dok su članovi i simpatizeri Nove komunističke partije Jugoslavije (NKPJ) pozvali vlasti Srbije da priznaju nezavisnost Donjecke i Luganske Narodne Republike.

Nekoliko desetina aktivista Žena u crnom okupilo se ispred restorana Ruski car gde su raširili transparente “Stop ratu u Ukrajini”, “Putine, dalje ruke od Ukrajine” i “Podrška ruskim i beloruskim dezerterima” a jedna od učesnica skupa nosila je zastavu Ukrajine.

Navodeći da tim skupom pokazuju solidarnost sa žrtvama rata u Ukrajini, aktivistkinja Staša Zajović kazala je novinarima da Žene u crnom traže “obustavljanje ruske agresije na Ukrajinu”. “Srbija treba jasno da se opredeli protiv ruske agresije”, kazala je Zajović.

Dodala je da Žene u crnom podržavaju ruske i beloruske dezertere kao što su kako je rekla, 1991. podržavali dezertere tadašnje JNA.

U isto vreme je na samo nekoliko metara udaljenosti skup organizovala NKPJ čiji su članovi i simpatizeri nosili zastave SSSR, SKOJ kao i slike Josifa Visarionoviča Staljina.

Dok su Žene u crnom protestovale protiv rata u Ukrajini u tišini, članovi NKPJ su uzvikivali “NATO napolje iz Ukrajine”, “Neće proći NATO fašisti”.

Skupove je obezbedjivala policija a protekli su bez incidenata.