U Budvi sklopljeno prvo istopolno parnerstvo. I da, čitali su im Duška Radovića…

0

Opštini Budva pripala je čast da bude izabrana kao destinacija na čijoj teritoriji je zaključeno prvo životno partnerstvo osoba istog pola, pišu podgoričke Vijesti.

To je za ovaj list potvrdila sekretarka za lokalnu samoupravu Milijana Vukotić Jelušić.

Kako se navodi, reč je o “dve mlade žene, koje su poreklom sa Balkana, a žive i rade u inostranstvu”.

“One su se obratile Sekretarijatu za lokalnu samoupravu odmah po stupanju na snagu Zakona o životnom partnerstvu lica istog pola, odnosno 15.07.2021. godine. Naravno, mi smo kao opština preduzeli sve neophodne postupke kako bi se ovaj zakon i svi podzakonski akti u vezi sa istim mogli nesmetano primjenjivati.

Obezbedili smo registar partnerstava, propisani izvod iz registra koji se uručuje partnerima odmah po zaključivanju partnerstva, kao i prisustvo odbornika u skladu sa pomenutim Zakonom. U toku same ceremonije, koja je upriličena u zgradi Opštine Budva, partnerima su predočena prava i obaveze u skladu sa Zakonom, a rečima Duška Radovića o ljubavi i zajedničkom životu je objašnjeno i ono što nije obuhvaćeno zakonom. Raduje nas da smo bili u prilici da prvi primjenimo Zakon o životnom partnerstvu i želimo sreću i puno ljubavi partnerkama u zajedničkom životu”, kazala je Vukotić Jelušić.