U BiH od danas na snazi odredbe o zabrani negiranja genocida

0
Foto: Profimedia

U Službenom glasniku Bosne i Hercegovine juče su objavljene dopune Кrivičnog zakona BiH, kojima se zabranjuje i kažnjava negiranje genocida i veličanje ratnih zločina, a danas te odredbe stupaju na snagu.

Prema podacima koji su dostupni na veb stranici Кancelarije visokog predstavnika u BiH, zakon stupa na snagu osam dana od dana objavljivanja na OHR-ovoj stranici ili dan nakon objave u Službenom glasniku BiH, u zavisnosti od toga koji od ta dva datuma nastupi ranije.

To znači da će nove odredbe Кrivičnog zakona BiH, koje se odnose na negiranje genocida, danas stupiti na snagu, preneo je Кlix.ba.

Odlazeći visoki predstavnik u BiH Valentin Incko 23. jula je objavio da je iskoristio bonska ovlašćenja i nametnuo dopune Кrivičnog zakona Bosne i Hercegovine kojima se zabranjuje i kažnjava negiranje genocida.

Predsednici parlamentarnih stranaka sa sedištem u Republici Srpskoj usvojili su povodom odluke Incka pet zaključaka među kojima je i bojkot rada institucija BiH.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da je Beograd obavešten i da prati dešavanja u Bosni i Hercegovini, uz poruku da Srbija ne može da ostavi Republiku Srpsku bez podrške u ekonomskom i svakom drugom pogledu, kao i da će izaći sa predlogom kako da u budućnosti vodimo dijalog sa Bošnjacima.