U BiH lokalni izbori: Kako glasaju pozitivni na koronavirus?

0
Profimedia

 (Beta) – U Bosni i Hercegovini danas se održavaju lokalni izbori, na kojima će gradjani birati gradske i opštinske vlasti u Republici Srpskoj i Federaciji BiH, kao i Skupštinu Brčko distrikta.

Glasači će birati 56 skupština opština u Republici Srpskoj, 64 opštinska veća u Federaciji BiH, 120 načelnika opština u BiH, sedam skupština gradova u Republici Srpskoj, 14 gradskih veća u FBiH, kao i 22 gradonačelnika u RS i Federaciji BiH.

Na izborima učestvuju 543 politička subjekta, od kojih je 129 političkih stranaka, 262 nezavisna kandidata, 72 koalicije, devet lista nezavisnih kandidata, te 71 kandidat za nacionalne manjine.

U BiH je formirano ukupno 5.759 biračkih mesta.

Po jedno biračko mesto biće otvoreno u Ambasadi BiH u Beču, Počasnom konzulatu BiH u Gracu, Generalnom konzulatu BiH u Štutgartu, Generalnom konzulatu BiH u Minhenu, Ambasadi BiH u Oslu, Ambasadi BiH u Beogradu i Generalnom konzulatu BiH u Čikagu.

Osobe zaražene virusom korona, koje za to poseduju adekvatnu medicinsku dokumentaciju, kao i gradjani kojima je odredjena izolacija, glasaće putem posebnih, mobilnih kovid timova.

Po svemu sudeći, osobe koje su pozitivne na kovid ili su u izolaciji, a nije im dostavljena dokumentacija koja to potvrdjuje, neće moći da glasaju.

CIK BiH je saopštio da će biračka mesta biti otvorena od 7.00 do 19.00 časova.

Od juče u 7.00 časova na snazi je izborna tišina koja će trajati sve do zatvaranja biračkih mesta, večeras u 19 časova.