“U Beogradu sve više oboleva mlađa populacija, javljaju se i postkovid pacijenti”

0
(BETAPHOTO/DRAGAN GOJIC/MO)

(Beta) – Direktorka Gradskog zavoda za plućne bolesti i tuberkulozu dr Ljilja Timotijević izjavila je da je juče pregledano 294 pacijenata koji imaju potvrđen kovid-19.

“Za razliku od prethodnih perioda kada smo u sekundarne i tercijarne ustanove slali oko sedam odsto dijagnostikovanih, sada je to oko 10 odsto, dnevno šaljemo u bolnice između 25 i 30 pacijenata”, rekla je  Timotijević za Radio televiziju Srbije (RTS).

Podjednak je broj žena i muškaraca, ali je, upozorila je, sve više oboleva mlađa populacija, kako je navela, starosti između 40 i 60 godina.

“Osim novootkrivenih slučajeva, veliki je broj postkovid pacijenata, koji su preležali ali se ponovo javljaju zbog tegoba koje i dalje osećaju. Zamaranje, malaksalost, iscrpljenost, ograničen im je i otežan svakodnevni život”, istakla je Timotijević, preneo je sajt RTS.

Кod takvih pacijenata insistira se na kontinuiranom uzimanju sve terapije za njihove propratne bolesti, ali i na pregledima kardiologa, neurologa zavisno od toga koje tegobe imaju.

Gradski zavod ima novi skener, koji će služiti za kompletnu dijagnostiku i kovid i nekovid pacijenata.

“Pregled nekovid pacijenata na ovom skeneru se radi svim radnim danima, a kovid pacijenti pregledaju se skenerom četvrtkom i petkom popodne”, navela je Timotijević.