U Belorusiji su otvorena birališta na parlamentarnim i lokalnim izborima, prenela je beloruska novinska agencija Belta. Većina kandiata su članovi četiri zvanično registrovane partije: Belaja Rus, Komunističke partije, Liberalno-demokratske partije i Stranke zakona i pravde, prenosi RTS.

Sve četiri partije podržavaju politiku veloruskog predsednika Aleksandra Lukašenka, dok desetak partija nije moglo da se registruje prošle godine.

Liderka beloruske opozicije Svetlana Tihanovska, koja je u izgnanstvu u susednoj Litvaniji nakon što je osporila pobedu Lukašenku 2020. godine, apelovala je na glasače da bojkotuju izbore.

Današnji izbori biće prvo glasanje u Belorusiji od 2020. godine, kada je Lukašenko osvojio šesti mandat, nakon čega je došlo do protesta nezadovoljnih demonstranata, koji su osporili regularnost glasanja.

Građani Belorusije će birati 110 poslanika narodne skupštine i 12.514 odbornika na lokalnim izborima na 5.411 biračkih mesta, koja će biti otvorena do 20 časova. Na biračkom spisku se nalazi 6.911.742 osobe.

Ovog puta će članovi parlamenta i lokalnih odbora biti birani istovremeno, a mandat će im trajati pet godina. Više od 45.000 domaćih posmatrača će nadgledati izbore, kao i 300 međunarodnih, mahom članica Zajednice nezavisnih država, izuzev Moldavije i Ukrajine.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.