U Beču razvijena supstanca koja bi mogla da se koristi za lečenje COVID-19

1
Foto: Profimedia

Biotehnološka kompanija “Apeiron” iz Beča razvila je aktivnu supstancu koja bi mogla da se koristi za lečenje pacijenata obolelih od Covid-19, saopštilo je predstavništvo grada Beča u Beogradu.

Početkom aprila 2020. godine počelo je testiranje supstance u Austriji, Nemačkoj i Danskoj. Potrebno je 200 pacijenata da bi klinička studija mogla da se sprovede, što je usporeno padom broja zaraženih u tim zemljama.

“Aktivna supstanca pod nazivom APN01 bi trebalo da zavara novi korona virus tako što će oponašati ljudski enzim koji virus koristi da bi prodro u ljudske ćelije. Na taj način virus više ne može da se razmnožava u organizmu i izbacuje se iz tela zajedno sa lekom. Istovremeno APN01 bi trebalo da sprečava zapaljenje pluća i otkazivanje organa”, navodi se u saopštenju.

“Kompanija ‘Apeiron’ veruje da će do kraja 2020. godine neophodan broj pacijenata biti uključen u studiju i da će tada biti predstavljeni prvi rezultati. Studija se sprovodi u saradnji sa bolnicama u Velikoj Britaniji, a trenutno se radi i na uključivanju u studiju pacijenata iz Rusije i SAD, gde broj zaraženih pacijenata novim korona virusom raste”, piše u saopštenju.

U istraživanje je uloženo 17,5 miliona evra, od čega su 5,6 miliona evra obezbedili Austrijsko društvo za podsticanje istraživanja, Privredna agencija Beča, Austrijsko društvo za privredne usluge i Erste banka.

(Beta)

1 KOMENTAR

  1. Dok se resi da li bi mogla ili ne supstanca koja leci covid, ja cu po starom, maske , rukavice, pranje ruku i to sa sanonano sapunom, koji je potpuno prirodan i ne isusuje ruke, pijem opc+c pro100 za jacanje imuniteta i udisem cist vazduh pored Ambilife prociscivaca vazduha.

Comments are closed.