“U Batajnici je u četvrtak bilo 11 prijema, a nekoliko dana ranije tri. Ovako ne možemo do jeseni, to ne obećava…”

0
Printscreen/YouTube/TV Informer

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar poručio je danas da nije siguran da “sa ovakvim ponašanjem i brzinom vakcinacije možemo da idemo do jeseni”. Kako je rekao, radi se o nedeljama dok ne počne da raste broj zaraženih.

“Gledamo parametre, a u kovid bolnici Batajnica smo u četvrtak imali 11 prijema, a pre dva-tri dana bilo je tri prijema. Dakle – to ne obećava”, upozorio je Lončar.

Lončar je na učestvovao na panel diskusiji „Godina promena – zdravlje, pandemija, pouke“ kompanije Hemofarm gde je ocenio da se građani koncentrišu na broj zaraženih, i da misle da je korona pobeđena zato što je trenutno taj broj ispod stotinu dnevno.

„To je jedna vrsta neozbiljnosti, a kod nas je najveći pokretač svega strah. Mi smo takvi, funkcionišemo iz inata, i ovo nam pokazuje da moramo da radimo sa decom u osnovnoj školi jer samo tako možemo da promenimo situaciju. Strah i govedo čuva – tako se kaže“, rekao je Lončar, kako prenose mediji.

On je dodao da je najveći strah kod građana da neće moći da se leče kada se razbole.

„Apelujem – uozbiljite se, hajde da se vakcinišemo dok imamo situaciju pod kontrolom, da bismo mogli da izađemo iz ove situacije“, poručio je ministar zdravlja.

Lončar je uveren da će mnogi učiti u budućnosti iz našeg primera transformacije zdravstvenog sistema tokom pandemije.

„Ova situacija ne može da se reši u jednoj državi , iako ljudi iz EU nisu shvatili da se ovaj problem zajednički rešava. Ne možete da kažete – vi ste Zapadni Balkan a EU ide ovako – korona neće reći “neću u EU, ostaću na Zapadnom Balkanu“, rekao je Lončar.