U Banjaluci uhapšeno nekoliko osoba zbog ratnog zločina na području Donjeg Vakufa

0
Profimedia

(Beta) – Pripadnici Agencije za istrage i zaštitu BiH (SIPA) danas su na području Banjaluke uhapsili više osoba osumnjičenih za ratne zločine počinjene na području Donjeg Vakufa u proleće i leto 1992. godine, saopšteno je iz Tužilaštva BiH.

U saopštenju se navodi da se uhapšeni terete se da su kao pripadnici policije i Vojske Republike Srpske na području Donjeg Vakufa, u proleće i leto 1992. godine, počinili krivično delo – zločin protiv čovečnosti.

“Oni se terete da su učestvovali u nezakonitom zatočenju oko 150 žrtava, civila bošnjačke i hrvatske nacionalnosti, koje su mučili, zlostavljali, premlaćivali, nečovečno prema njima postupali, nanoseći im telesne i duševne ozleda, što je izazvalo smrt više osoba, kao i trajne i teške telesne i duševne ozlede kod većeg broja zatočenih osoba”, dodaje se u saopštenju.

Tužilaštvo BiH navodi da će osumnjičeni u zakonskom roku, uz poštovanje mera bezbednosti zbog pandemije Kovid-19, biti predati postupajućem tužiocu koji će ih ispitati i nakon toga doneti odluku o daljim aktivnostima u predmetu.